
Η China Petrochemical Corp., ο ενεργειακός γίγαντας ορυκτών καυσίμων που ανήκει στον όμιλο της Sinopec, ενώνει τις δυνάμεις της με τέσσερις από τους μεγαλύτερους παίκτες ηλιακής ενέργειας της Κίνας σε έργα «πράσινου» υδρογόνου, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Σε άρθρο της South China Morning Post σημειώνεται ότι, μέσα από τέτοιες συνεργασίες, η μητρική Sinopec στοχεύει να γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενέργειας υδρογόνου της χώρας. Το «πράσινο» υδρογόνο παράγεται από την ηλεκτρόλυση του νερού με ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια.
Οι κινήσεις αυτές εκ μέρους της Sinopec στοχεύουν να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα των καθαρότερων μορφών ενέργειας έναντι των ορυκτών καυσίμων, καθώς η παγκόσμια πολιτική μετατοπίζεται προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της τεχνολογίας καθαρής ενέργειας.
Η Sinopec Group συγκάλεσε τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των Golden Concord Holdings (GCL Group), Trina Solar, Longi Group και Tianjin Zhonghuan Semiconductor, για να συζητήσουν πιθανές συνεργασίες σε έργα που υποστηρίζονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
«Το περιθώριο για πολυμερή συνεργασία στη νέα αλυσίδα εφοδιασμού ενέργειας είναι τεράστιο», ανέφερε ο πρόεδρος της Sinopec Group, Zhang Yuzhuo. «Ελπίζουμε να επιτύχουμε ευρύτερη, βαθύτερη και υψηλότερης ποιότητας συνεργασία, για να βοηθήσουμε την Κίνα να επιτύχει τον στόχο της για μέγιστη περικοπή της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030 και να καταστεί ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2060». Μάλιστα, αίσθηση είχε προκαλέσει η ανακοίνωση του στόχου για μηδενικές εκπομπές από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ τον Σεπτέμβριο, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Ο αριθμός των πλοίων κατανάλωσης μεθανόλης στον παγκόσμιο στόλο συνεχίζει να αυξάνεται με δυναμικούς ρυθμούς. Ειδικότερα, ο ιαπωνικός ναυπηγικός κολοσσός Tsuneishi παρέδωσε πρόσφατα το…
Στην επέκταση του στόλου του εστιάζει εκ νέου ο κολοσσός ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ADNOC. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής Allied,…
Η spot ναυλαγορά των LNG carriers παραμένει υπό έντονη πίεση, με τους ναύλους να σημειώνουν περιορισμένες μεταβολές. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής…
Οι συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκαν μετά από περίπου δύο ώρες, δήλωσε πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Στις συνομιλίες παρευρέθηκαν…
Με 623 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα διατηρεί την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 52 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας παρατηρείται σταθερή ανοδική τάση…
Άνοδο 5% κατέγραψε η χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας το 2024, με τον όγκο των τραπεζικών δανείων να ανέρχονται σε $53,51 δισ., σύμφωνα με δεδομένα…
Η συμπερίληψη αποτελεί καίρια πρόκληση για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, με τα ευρήματα της έρευνας των IMO και WISTA «Women in Maritime» να αναδεικνύουν ότι…
Παρότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες είθισται να διατηρούν τα ηνία στις παραγγελίες δεξαμενόπλοιων, η δραστηριότητα των τελευταίων μηνών έχει οδηγήσει σε μια αμφίρροπη «μάχη». Ειδικότερα,…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ