Boeing: Έως το 2030 η εμπορική χρήση αεροπλάνων με βιοκαύσιμα

Boeing: Έως το 2030 η εμπορική χρήση αεροπλάνων με βιοκαύσιμα

98
Boeing: Έως το 2030 η εμπορική χρήση αεροπλάνων με βιοκαύσιμα

Η Boeing ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προωθήσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της εμπορικής αεροπορίας, δεσμευόμενη ότι τα εμπορικά της αεροπλάνα θα είναι ικανά και πιστοποιημένα να πετούν με 100% ανανεώσιμης μορφής καύσιμα έως το 2030.

Η αμερικανική εταιρεία έχει ήδη πραγματοποιήσει επιτυχημένες δοκιμαστικές πτήσεις, αντικαθιστώντας τα καύσιμα πετρελαίου με 100% βιώσιμα καύσιμα, για να αντιμετωπίσει την επείγουσα πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την Ομάδα Δράσης για τις Αεροπορικές Μεταφορές, το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και άλλες επιστημονικές μελέτες, τα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα μειώνουν τις εκπομπές CO2 έως και 80% κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής των καυσίμων με τη δυνατότητα να φτάσουν το 100% στο μέλλον.

Τα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα αναμειγνύονται απευθείας με συμβατικά καύσιμα jet σε ένα μείγμα 50/50 ‒ το μέγιστο επιτρεπόμενο κατά τις τρέχουσες προδιαγραφές καυσίμου, σύμφωνα με την Boeing.

Προκειμένου να ανταποκριθεί στη δέσμευση της αεροπορίας για μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 50% από τα επίπεδα του 2005 έως το 2050, τα αεροπλάνα απαιτείται να έχουν την ικανότητα να πετούν με 100% βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα πολύ πριν από το 2050.

«Η βιομηχανία και οι πελάτες μας έχουν δεσμευτεί να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και τα βιώσιμα καύσιμα αεροσκαφών είναι η ασφαλέστερη και πιο μετρήσιμη λύση για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Boeing Commercial Airplanes, Stan Deal.

Η Boeing συνεργάστηκε με αεροπορικές εταιρείες, κατασκευαστές κινητήρων και άλλους για τη διεξαγωγή δοκιμών πτήσεων με βιοκαύσιμα από το 2008 και για την έγκριση βιώσιμων καυσίμων το 2011.

Φωτό: Gary He/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.