Ανεξέλεγκτες οι ληστρικές και πειρατικές επιθέσεις στη Νοτιοανατολική Ασία

Ανεξέλεγκτες οι ληστρικές και πειρατικές επιθέσεις στη Νοτιοανατολική Ασία

203
Ανεξέλεγκτες οι ληστρικές και πειρατικές επιθέσεις στη Νοτιοανατολική Ασία

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων αναφορών πειρατείας, ένοπλων επιθέσεων και ληστείας στα Στενά της Σιγκαπούρης κατά το 2020 έφθασε στο ζενίθ, με 34 δηλωμένα περιστατικά.

Σύμφωνα με τη γραμματεία του ReCAAP στη Σιγκαπούρη, από τις 34 περιπτώσεις, οι τριάντα σημειώθηκαν στα ανατολικά της Σιγκαπούρης, κοντά στα νησιά Batam και Bintan της Ινδονησίας. Το σύνολο των 97 καταγεγραμμένων περιστατικών πειρατείας και ληστρικών επιθέσεων στη Νοτιοανατολική Ασία αντικατοπτρίζει επίσης αύξηση της τάξης του 17% σε σχέση με το 2019. Ωστόσο, η σοβαρότητα των περιστατικών αναφέρθηκε ως «μέτρια», όπου στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων οι δράστες δεν ήταν οπλισμένοι και τα μέλη του πληρώματος δεν αντιμετώπισαν φαινόμενα σωματικής βίας, αλλά απλώς απειλής.

Παρ’ όλα τα παραπάνω, τέσσερα μέλη πληρώματος που είχαν απαχθεί από μια τράτα αλιείας στα ανοικτά της πολιτείας Sabah, στο βόρειο Βόρνεο, εξακολουθούν να παραμένουν σε ομηρία.

Το ReCAAP δήλωσε ότι ο κίνδυνος απαγωγής πληρωμάτων είναι ακόμη υψηλός και ότι υπάρχουν πληροφορίες για συμμορίες που σχεδιάζουν απαγωγές στα βόρεια ύδατα της νήσου Βόρνεο της Μαλαισίας, με στόχο τα πλοία που διαπλέουν την περιοχή.

Εκτός από τα Στενά της Σιγκαπούρης, αυξημένος αριθμός περιστατικών σημειώθηκε επίσης στα ύδατα του Μπανγκλαντές, της Ινδίας, των Φιλιππίνων, του Βιετνάμ και στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Φωτό: NATO/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.