Η Κινεζική Ακτοφυλακή μπορεί να ανοίγει πυρ εναντίον ξένων πλοίων

Η Κινεζική Ακτοφυλακή μπορεί να ανοίγει πυρ εναντίον ξένων πλοίων

251
Η Κινεζική Ακτοφυλακή μπορεί να ανοίγει πυρ εναντίον ξένων πλοίων

H Κίνα πρόσφατα ενέκρινε μια νέα νομοθεσία που επιτρέπει ρητά στην Ακτοφυλακή της να ανοίγει πυρ εναντίον ξένων πλοίων, μια κίνηση που αναμένεται να ταράξει περαιτέρω τα ήδη «εύφλεκτα» ύδατα της Νότιας Σινικής Θάλασσας.

Ο Coast Guard Law εξουσιοδοτεί την Κινεζική Ακτοφυλακή «να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης όπλων, όταν η εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα παραβιάζονται από ξένους οργανισμούς ή άτομα στη θάλασσα».

Η Κίνα έχει ανοίξει μέτωπο αντιπαραθέσεων με την Ιαπωνία στην Ανατολική Σινική Θάλασσα και με χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και κυρίως με τις Φιλιππίνες στη Νότια Σινική Θάλασσα. Μάλιστα, στα εν λόγω ύδατα, σκάφη της Κινεζικής Ακτοφυλακής καταδιώκουν αλιευτικά άλλων χωρών, με αποτέλεσμα μερικά από αυτά να βυθίζονται.

Η Κίνα και η Ιαπωνία διεκδικούν ομάδα νησίδων στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, ενώ λάδι στη φωτιά ήρθε να ρίξει ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, ο οποίος κατά τη διάρκεια της πρώτης τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον Ιάπωνα ομόλογό του επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Ουάσιγκτον προς το Τόκιο για την άμυνα των εν λόγω νησιών.

Πέραν όλων των άλλων, το νομοσχέδιο επιτρέπει στην Ακτοφυλακή να δημιουργεί προσωρινές ζώνες αποκλεισμού «εάν χρειαστεί», προκειμένου να αποτρέψει άλλα πλοία να εισέρχονται στα χωρικά ύδατα της Κίνας. Επιπλέον, η Κινεζική Ακτοφυλακή με νομοσχέδιο μπορεί να επιβιβάζεται και να επιθεωρεί ξένα πλοία σε ύδατα που διεκδικεί.

Μετά τις αντιδράσεις που έφερε η κινεζική κίνηση, η εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Hua Chunying, έσπευσε να δηλώσει ότι η νέα νομοθεσία είναι σε συμφωνία με τις διεθνείς πρακτικές.

Φωτό: Lynn Bo Bo/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.