
Σε νέες πηγές τροφοδοσίας άνθρακα έχει στραφεί το τελευταίο διάστημα η Κίνα, μετά τις εμπορικές διενέξεις με την Αυστραλία, οι οποίες επί της ουσίας έχουν μηδενίσει τις ροές μεταξύ των δύο χωρών.
Η Κίνα ήδη εισάγει άνθρακα από Κολομβία και Νότια Αφρική, αλλά ερωτηματικά εγείρονται για το κατά πόσο η ασιατική χώρα θα καταφέρει να «απεξαρτηθεί» πλήρως από την Αυστραλία και να διαφοροποιήσει τις προμήθειες άνθρακα τα επόμενα χρόνια.
Τον Δεκέμβριο, η Κίνα εισήγαγε για πρώτη φορά μετά το 2014 άνθρακα από τη Νότια Αφρική, ενώ έναν μήνα νωρίτερα Κινέζοι αγοραστές προέβησαν σε εισαγωγές φορτίων από την Κολομβία. Η τελευταία δεν αποτελούσε ποτέ μεγάλο προμηθευτή για την Κίνα, δείγμα ότι οι κλιμακούμενες διενέξεις με την Αυστραλία αλλάζουν άρδην το trade pattern.
Παρά το γεγονός ότι το Bloomberg ανέφερε πρόσφατα ότι η Κίνα είναι έτοιμη να δεχτεί κάποια φορτία από την Αυστραλία, κάτι τέτοιο δεν έχει μέχρι στιγμής συμβεί.
«Ο αυστραλιανός ασφαλτούχος άνθρακας αποτελεί πρώτη επιλογή για τους Κινέζους αγοραστές, δεδομένων των μικρών αποστάσεων ταξιδιού και της άφθονης προσφοράς [από πλευράς Αυστραλίας]. Ωστόσο, οι ανεπίσημoι περιορισμοί της Κίνας στις εισαγωγές από την Αυστραλία αναγκάζουν αγοραστές να στραφούν σε άλλες πηγές, με συχνά υψηλότερα κόστη», αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμά του το Argus Media.
Δεδομένου ότι το 2019 η Κίνα εισήγαγε το 57% του θερμικού άνθρακα και το 40% του μεταλλουργικού άνθρακα προήλθε από την Αυστραλία, άρθρο του South China Morning Post (SCMP) διερωτάται για το πόσο εφικτό είναι η Κίνα να εξαλείψει πλήρως τις εν λόγω ροές.
Και μπορεί αναλυτές και κύκλοι της αγοράς να σημειώνουν ότι μακροπρόθεσμα η Κίνα είναι δυνατόν να περιορίσει τις εισαγωγές αυστραλιανού θερμικού άνθρακα, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τα φορτία μεταλλουργικού άνθρακα, ο οποίος αποτελεί πρώτη ύλη για την παραγωγή χάλυβα.
Βέβαια, καθώς ο ασιατικός γίγαντας έχει εκδηλώσει τις προθέσεις του να απανθρακοποιήσει την οικονομία του και να στραφεί σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, το ζήτημα της προμήθειας άνθρακα ίσως δεν πονοκεφαλιάζει τους Κινέζους στο εγγύς μέλλον.
Την ίδια ώρα, το SCMP αναφέρει ότι η Κίνα έχει ήδη ενισχύσει τις εμπορικές σχέσεις της με την Ινδονησία και τον περασμένο Νοέμβριο οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία $1,5 δισ. για τη μεταφορά άνθρακα τα επόμενα τρία χρόνια.
Αναλυτές σημειώνουν ότι η Κίνα ενδεχομένως να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή άνθρακα, ωστόσο δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολλές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα στη χώρα πρόσφατα, η πλήρης «απεξάρτηση» από την Αυστραλία παραμένει ένας άλυτος γρίφος.
Φωτό: Qilai Shen/AΠΕ-ΜΠΕ
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η Bureau Veritas Marine & Offshore (BV) πραγματοποίησε με επιτυχία την 38η συνάντηση της Ελληνικής Ναυτιλιακής Τεχνικής Επιτροπής στην Αθήνα στις 24 Ιουνίου, επιβεβαιώνοντας…
Το European Shortsea Network, εκπροσωπούμενο από τον Πρόεδρο Χαράλαμπο Σημαντώνη, συμμετείχε στον Στρατηγικό Διάλογο υψηλού επιπέδου για τη Ναυτιλιακή Βιομηχανική Στρατηγική της ΕΕ (strategic…
Πτώση καταγράφουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, την Παρασκευή 4 Ιουλίου, στον απόηχο της δέσμευσης του Ιράν ότι θα τηρήσει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης…
Σε μια περίοδο που η ναυτιλία διασχίζει ολοένα και πιο ασταθή γεωπολιτικά ύδατα, η ΔΟΜ (Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων Μεταφορών-ITF), εξέφρασε την ανησυχία της στην…
Περίπου 1.000 πτήσεις ματαιώθηκαν κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, στη Γαλλία την Παρασκευή 4 Ιουλίου. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι…
Η αξιοποίηση μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας (Uncrewed Surface Vessels – USVs) και τηλεχειριζόμενων υποβρύχιων οχημάτων (Remotely Operated Vehicles – ROVs) ανοίγει νέους ορίζοντες στην…
Καθώς οι ανησυχίες για την επέκταση του «σκιώδους» στόλου εντείνονται σε διεθνές επίπεδο, το Βερολίνο σκληραίνει τη στάση του απέναντι στα δεξαμενόπλοια που διέρχονται…
Έντονη κατεγράφη η δραστηριότητα των Ελλήνων πλοιοκτητών στις παραγγελίες πλοίων την περασμένη εβδομάδα, με τέσσερις εταιρείες να βρίσκονται στο επίκεντρο. Συγκεκριμένα, βάσει πρόσφατης έκθεσης…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ