ΗΠΑ-Ιράν: Αλλαγή σελίδας στη σχέση τους;

ΗΠΑ-Ιράν: Αλλαγή σελίδας στη σχέση τους;

76
ΗΠΑ-Ιράν: Αλλαγή σελίδας στη σχέση τους;

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ  Άντονι Μπλίνκεν επιβεβαίωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν είναι έτοιμη να επιστρέψει στη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με την προϋπόθεση ότι η Τεχεράνη θα τηρήσει εκ νέου τις δεσμεύσεις της. «Αλλά θα το χρησιμοποιούσαμε αυτό ως σημείο εκκίνησης, με τους συμμάχους και τους εταίρους μας που θα είναι εκ νέου στην ίδια πλευρά με εμάς, για να επιδιώξουμε μια πιο ισχυρή και πιο βιώσιμη συμφωνία», πρόσθεσε ο ‘Αντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια της ακρόασής του στη Γερουσία, που κλήθηκε να επικυρώσει τον διορισμό του.

Ο χρόνος που θα χρειαζόταν το Ιράν για να φτιάξει αρκετό σχάσιμο υλικό για ένα μόνο πυρηνικό όπλο έχει μειωθεί σε τρεις ή τέσσερις μήνες από έναν και πλέον χρόνο που ήταν βάσει της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε ο ‘Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επιλέχθηκε από τον εκλεγμένο πρόεδρο Τζον Μπάιντεν για να ηγηθεί του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Ο χρόνος που θα χρειαζόταν το Ιράν για να παραγάγει αρκετό σχάσιμο υλικό για ένα όπλο — έχει μειωθεί από έναν και πλέον χρόνο που ήταν βάσει της συμφωνίας JCPOA, σε περίπου τρεις ή τέσσερις μήνες, με βάση τουλάχιστον δημόσιες αναφορές», δήλωσε ο μέλλων επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναφερόμενος στη συμφωνία, της οποίας η επίσημη ονομασία είναι Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτό: IRANIAN PRESIDENCY OFFICE HANDOUΤ /ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.