Αυξάνονται τα projects παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Αυξάνονται τα projects παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

119
Αυξάνονται τα projects παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η Fuel Cells and Hydrogen 2 Joint Undertaking (FCH2-JU), μια σύµπραξη δηµόσιου-ιδιωτικού τοµέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποφάσισε τη χορήγηση 5 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία που έχει αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος OYSTER και αποτελείται από τις εταιρείες ITM Power, Ørsted, Siemens Gamesa Renewable Energy και Element Energy.

Το πρόγραμμα OYSTER εξετάζει τη δυνατότητα συνδυασμού μιας υπεράκτιας ανεμογεννήτριας με μια μονάδα ηλεκτρόλυσης προκειμένου να παραχθεί υδρογόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να μεταφερθεί στη συνέχεια στη στεριά. Για τον σκοπό αυτόν, η εν λόγω κοινοπραξία πρόκειται να αναπτύξει μια μονάδα ηλεκτρόλυσης κλίμακας μεγαβάτ (MW), η οποία θα δοκιμαστεί αρχικά στη στεριά. Προκειμένου να επιτευχθεί η παραγωγή υδρογόνου σε μια υπεράκτια κατασκευή, θα πρέπει το σύστημα ηλεκτρόλυσης να αντέχει σε δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες, να έχει ελάχιστες απαιτήσεις συντήρησης και να πληροί παράλληλα τους απαιτούμενους στόχους που αφορούν το κόστος και την απόδοση, προκειμένου να παράγει υδρογόνο χαμηλού κόστους.

Οι εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα OYSTER οραματίζονται την παραγωγή υδρογόνου σε υπεράκτια αιολικά πάρκα, με κόστος που θα το καθιστά ανταγωνιστικό σε σχέση με το φυσικό αέριο, διευκολύνοντας έτσι την ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης και την ανάπτυξη μιας νέας βιομηχανίας παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Φωτό: Orsted/AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.