Λιμάνι Algeciras: Πρώτο LNG bunkering πλοίο με τις ευλογίες των Βρυξελλών

Λιμάνι Algeciras: Πρώτο LNG bunkering πλοίο με τις ευλογίες των Βρυξελλών

184
Λιμάνι Algeciras: Πρώτο LNG bunkering πλοίο με τις ευλογίες των Βρυξελλών

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε πρόσφατα με την Enagás και την Port Authority of Algeciras Bay, δίνοντας το πράσινο φως για τη συγχρηματοδότηση της κατασκευής του πρώτου LNG bunkering πλοίου στο λιμάνι του Algeciras.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στη στρατηγική LNGhive2 της Spanish Ports Authority και συγχρηματοδοτείται από την Connecting Europe Facility. Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα ανέλθει στο 20% επί του συνολικού προϋπολογισμού, ήτοι περίπου στα 11 εκατ. ευρώ.

Το εν λόγω project περιλαμβάνει την κατασκευή μιας bunkering φορτηγίδας, ικανής να αποθηκεύει 12.500 κ.μ. LNG, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία το 2023. Το πλοίο θα φορτώνει LNG από τερματικό της Enagás στην Huelva και θα το προμηθεύει είτε απευθείας σε τελικούς καταναλωτές είτε θα το μεταφέρει σε μικρότερες φορτηγίδες για μετέπειτα ανεφοδιασμό μικρότερων πλοίων που αγκυροβολούν στο λιμάνι του Algeciras.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Enagás στην ανακοίνωσή της, συγκριτικά με τα συμβατικά καύσιμα, με τη χρήση του LNG μειώνονται πλήρως οι εκπομπές SΟΧ, ενώ περιορίζονται κατά 80-90% οι εκπομπές ΝΟx και κατά 20-30% οι εκπομπές CO2. Τέλος τονίζεται ότι η χρήση του ως ναυτιλιακού καυσίμου στην Ισπανία θα επιφέρει μείωση κατά δύο εκατ. τόνους CO2 έως το 2030.

Φωτό: Cameron Venti/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.