Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν δίνουν τα χέρια και για νέο αγωγό φυσικού αερίου

Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν δίνουν τα χέρια και για νέο αγωγό φυσικού αερίου

180
Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν δίνουν τα χέρια και για νέο αγωγό φυσικού αερίου

To κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Αζερμπαϊτζάν APA ανακοίνωσε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Δημοκρατίας της Τουρκίας και του Υπουργείου Ενέργειας της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο θα αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου από την Τουρκική Δημοκρατία στην Αυτόνομη Δημοκρατία του Ναχτσιβάν .

Η σημαντικότερη παράμετρος, που αφορά άμεσα και την ενεργειακή αγορά της ευρύτερης περιοχής, είναι η κατασκευή του νέου αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας-Ναχτσιβάν, όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ Άγκυρας και Μπακού. Ως γνωστόν, το Ναχτσιβάν είναι μια περίκλειστη ημιαυτόνομη περιοχή, που ελέγχεται όμως διοικητικά από το Αζερμπαϊτζάν, μεταξύ Ιράν, Τουρκίας  και Αρμενίας.

Η τουρκική κατασκευαστική και ενεργειακή εταιρεία BOTAS ανακοίνωσε ήδη πριν από λίγες εβδομάδες ότι θα πραγματοποιήσει εκτεταμένες μελέτες στο πλαίσιο της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ του Igdir στην Τουρκία και του Ναχτσιβάν στο Αζερμπαϊτζάν. Ο αγωγός αερίου θα έχει μήκος 82 χλμ. και διάμετρο 12 ίντσες. Οι εργασίες κατασκευής θα ολοκληρωθούν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων APA, μέσα σε 270 ημέρες.

Η συγκεκριμένη συμφωνία είναι εξαιρετικά σημαντική για τον ενεργειακό χάρτη του Καυκάσου, αφού μέχρι σήμερα η προμήθεια φυσικού αερίου της Δημοκρατίας του Ναχτσιβάν πραγματοποιείται μέσω συμφωνιών barter (ανταλλαγής) με το Ιράν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ VASSIL DONEV

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.