Τα άστρα ευθυγραμμίζονται για την αγορά των containerships

Τα άστρα ευθυγραμμίζονται για την αγορά των containerships

267
Τα άστρα ευθυγραμμίζονται για την αγορά των containerships

O Δεκέμβριος ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την αγορά των containerships, καθώς οι ναύλοι στη spot αγορά ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ, σημειώνει η BIMCO σε νέα ανάλυσή της.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της BIMCO, από τα $3.076/FΕU την τελευταία ημέρα του Νοεμβρίου οι ναύλοι ανήλθαν σε $4.858/FEU την πρώτη ημέρα του Δεκεμβρίου. Έκτοτε οι εν λόγω ναύλοι ακολουθούν την ανοδική τους πορεία, φτάνοντας στα $6.000/FEU στις 15 Δεκεμβρίου και στα $6.102/FEU στις 16 Δεκεμβρίου (στοιχεία Xeneta).

Το κλείσιμο και η επανεκκίνηση πολλών οικονομιών είχε ως απόρροια οι πάροχοι logistics να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ναυτιλίας γραμμών. Στις αρχές του έτους, η πανδημία Covid-19 ανέστειλε τις ασιατικές εξαγωγές, ενώ κάτι αντίστοιχο συνέβη αργότερα σε όλη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Και ενώ με βάση τις όποιες απώλειες του Η1 διαφαινόταν ότι η χρονιά θα ήταν καταστροφική για τη liner ναυτιλία, το H2 επεφύλασσε ευχάριστες εξελίξεις για την αγορά, σημειώνει η BIMCO.

O επικεφαλής ναυτιλιακός αναλυτής της BIMCO Peter Sand καταλήγει ότι οι liner εταιρείες αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται στο να διαπραγματευτούν υψηλότερους ναύλους για μελλοντικές αποστολές εμπορευμάτων σε containers.

Φωτό: Bernd Dittrich/Unspash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.