Στρατηγική συνεργασία σε R&D για ADNOC και ExxonMobil

Στρατηγική συνεργασία σε R&D για ADNOC και ExxonMobil

75
Στρατηγική συνεργασία σε R&D για ADNOC και ExxonMobil

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (ADNOC) υπέγραψε στρατηγική συμφωνία-πλαίσιο με τη θυγατρική της ExxonMobil, την Exxon Al Khalij Inc., η οποία επικεντρώνεται στην αναζήτηση ευκαιριών κοινής συνεργασίας στους τομείς της τεχνολογίας, της έρευνας και ανάπτυξης (R&D) στο σύνολο της αλυσίδας αξίας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η ADNOC και η ExxonMobil θα προσδιορίσουν τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος για τη διεξαγωγή R&D και την από κοινού ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων, που θα συμβάλουν στην αύξηση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας, στην ενίσχυση της διασφάλισης και της προστασίας της υγείας, της ασφάλειας και του περιβάλλοντος (HSE – Health, Safety and Environment) και θα ξεκλειδώσουν νέες επιχειρηματικές επενδυτικές ευκαιρίες.

Η συμφωνία επιτρέπει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών προηγμένης τεχνολογίας και καινοτομίας ανάμεσα στις δύο από τις κορυφαίες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, βασιζόμενη στη μακροχρόνια συνεργασία τους.

Το πετρελαϊκό πεδίο Upper Zakum, που βρίσκεται 85 χλμ. βορειοδυτικά του Άμπου Ντάμπι, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο υπεράκτιο πετρελαϊκό πεδίο και το τέταρτο μεγαλύτερο πετρελαϊκό πεδίο στον κόσμο. Η κοινοπραξία εκμετάλλευσης, όπου μεταξύ άλλων είναι εταίροι οι ADNOC και ExxonMobil, στοχεύει στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας σε 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα έως το 2024, μέσω της καινοτόμου τεχνητής ανάπτυξης νησιού σε συνδυασμό με την τεχνολογία γεωτρήσεων εκτεταμένης εμβέλειας.

Φωτό: Adhia Huza/Unspash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.