Πετρέλαιο: Οι εκτιμήσεις με ορίζοντα το 2021

Πετρέλαιο: Οι εκτιμήσεις με ορίζοντα το 2021

531
Πετρέλαιο: Οι εκτιμήσεις με ορίζοντα το 2021

Το 2020 θα είναι σίγουρα μια χρονιά που πολλοί κλάδοι της παγκόσμιας οικονομίας, μεταξύ των οποίων και η πετρελαιοβιομηχανία, θα θέλουν να ξεχάσουν. Οι τιμές πετρελαίου φέτος έφτασαν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα λόγω των περιοριστικών μέτρων και της συνεπακόλουθης μειωμένης ζήτησης, αν και το τελευταίο χρονικό διάστημα παρουσιάζουν ανάκαμψη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο OPEC αναθεώρησε για ακόμη έναν μήνα τις εκτιμήσεις του για τη ζήτηση πετρελαίου το επόμενο έτος. Πιο συγκεκριμένα, στη μηνιαία έκθεση του Δεκεμβρίου, ο Οργανισμός αναφέρει ότι η ζήτηση θα ανακάμψει με έναν επιβραδυνόμενο ρυθμό, απ’ ό,τι αρχικά ανέμενε, και συγκεκριμένα θα αυξηθεί κατά 5,9 εκατ. βαρέλια/ημέρα, στα 95,89 εκατ. βαρέλια/ημέρα. Η εν λόγω εκτίμηση είναι μειωμένη κατά 350.000 βαρέλια/ημέρα σε σχέση με τις εκτιμήσεις του προηγούμενου μήνα.

Στην πρόσφατη έκθεσή της «Short-Term Energy Outlook» για τον μήνα Δεκέμβριο, η Energy Information Administration (EIA) εκτιμά ότι το επόμενο έτος οι τιμές θα παρουσιάσουν βελτίωση, καθώς τα πολύ μεγάλα αποθέματα θα απορροφηθούν από την αυξημένη ζήτηση και την περιορισμένη προσφορά από πλευράς OPEC (τουλάχιστον τους πρώτους μήνες του έτους). Στην έκθεση τονίζεται ότι η τιμή του Brent κατά μέσο όρο θα αγγίξει τα $49/βαρέλι το επόμενο έτος. Σαφώς και πρόκειται για βελτιωμένες προοπτικές σε σχέση με τα χαμηλά επίπεδα τιμών του brent φέτος, οι οποίες τον Απρίλιο έφτασαν σε αρνητικό έδαφος.

Η Fitch Solutions αναμένει από την πλευρά της ότι οι τιμές του μαύρου χρυσού κατά μέσο όρο το 2021 θα κινηθούν στα $53/βαρέλι. Η εν λόγω εκτίμηση είναι απόρροια των πρόσφατων εξελίξεων στο μέτωπο του εμβολίου και συνεπώς του περιορισμού της πανδημίας, εξέλιξη που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση για τις οικονομίες ανά τον κόσμο. Και η κορυφαία πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο, η Saudi Aramco, προσδοκά βελτιωμένη εικόνα της αγοράς το επόμενο έτος. Μάλιστα ο πρόεδρος και CEO του σαουδαραβικού κολοσσού τόνισε πρόσφατα ότι οι τιμές θα παρουσιαστούν ενισχυμένες ιδίως το β΄ εξάμηνο του 2021, με τις ασιατικές οικονομίες να καταγράφουν ισχυρή ανάκαμψη.

Φωτό: Ann Heisenfelt/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.