Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Η επόμενη μέρα

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Η επόμενη μέρα

1074
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Η επόμενη μέρα

Ο ειδικός διαχειριστής της Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. (ΕΝΑΕ) με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα της εταιρείας, επιβεβαιώνει τις προσφορές που υποβλήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στο διαγωνισμό για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και γνωστοποιεί ποια είναι τα επόμενα βήματα στη διαδικασία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Ο Ειδικός Διαχειριστής της εταιρείας με την επωνυμία «Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. υπό ειδική διαχείριση» ανακοινώνει ότι την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 11 π.μ. διενεργήθηκε στην έδρα της ΕΝΑΕ , σύμφωνα με τους όρους της από 8.10.2020 πρόσκλησης, ο δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός για την εκποίηση ενός ενιαίου λειτουργικού συνόλου περιουσιακών στοιχείων της ΕΝΑΕ, στον οποίον υπεβλήθησαν δύο (2) προσφορές, μία από την εταιρεία Pyletech ύψους 15.100.000 ευρώ και μία από την εταιρεία Onex ύψους 1.000.000 ευρώ.

Με δημόσια δήλωσή της η εταιρεία Οnex παραδέχθηκε ότι υπέβαλε «συμβολικού χαρακτήρα» προσφορά με σκοπό όχι να πλειοδοτήσει στη διαδικασία εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της ΕΝΑΕ αλλά μόνο για να διατηρήσει το « έννομο δικαίωμα παρακολούθησης και επέμβασης στη διαδικασία, όπου και όταν αυτό απαιτηθεί».

Κατ´ ακολουθίαν, ο Ειδικός Διαχειριστής θα προβεί στις προβλεπόμενες εκ του νόμου ενέργειες σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 73 παρ. 8 του Ν. 4307/2014 και θα συγκαλέσει το όργανο της γενικής συνέλευσης των πιστωτών της εταιρείας προκειμένου να αποφανθεί σχετικά με την πρόοδο της διαγωνιστικής διαδικασίας».

Νωρίτερα με ανακοίνωσή της η εταιρεία Onex ανέφερε τα εξής:

«Ο Όμιλός μας λόγω διαφόρων ανακριβών αναφορών περί δεύτερης ανταγωνιστικής προσφοράς στον διαγωνισμό των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ενημερώνει πως :

1. Οι διευκρινίσεις που μας δόθηκαν στα πλαίσια της κλειστής και απόρρητης διαγωνιστικής διαδικασίας, μέχρι 48 ώρες, προ της εκπνοής του διαγωνισμού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, κρίναμε πως δεν μπόρεσαν να καλύψουν στο ελάχιστο τις απαιτήσεις μας, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του επιχειρηματικού πλάνου μας, με μοναδικό σκοπό μας την διατήρηση της λειτουργίας των υπό πώληση υποδομών «Ναυπηγείων Σκαραμαγκά», ως ναυπηγείο.

2. Η συμμετοχή μας στον διαγωνισμό, όπως ενημερώσαμε τους αρμόδιους την 10-12-2020, αλλά και με ειδικό δεσμευτικό υπόμνημα εντός του φάκελου / προσφοράς που υποβάλλαμε την 11-10-2020, ήταν «μη ανταγωνιστική» και συμβολικού χαρακτήρα. Ο μοναδικός λόγος που το πράξαμε, όπως δηλώσαμε και επεξηγήσαμε στην προσφορά μας, ήταν για να διατηρήσουμε το έννομο δικαίωμα παρακολούθησης και επέμβασης στην διαδικασία, όπου και όταν αυτό απαιτηθεί.

3. Ο Όμιλος μας έχει, ήδη, αποκτήσει τα ναυπηγεία Νεώριου Σύρου με αξία εξαγοράς μέσα από διαδικασία εξυγίανσης περί τα 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ διαπραγματεύεται την αξία απόκτησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας μέσω διαδικασίας εξυγίανσης περί τα 270 εκατομμύρια ευρώ.

4. Ως εκ τούτου, αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε αποδεδειγμένα τις αξίες των Ναυπηγείων της Πατρίδας μας, κάτι το οποίο, αν η διαγωνιστική διαδικασία ικανοποιούσε τις ελάχιστες απαιτήσεις μας, θα είχαμε την δυνατότητα για άλλη μια φορά, μέσα από μία ανταγωνιστική προσφορά μας, να καταθέσουμε ένα τίμημα αντάξιο του μεγαλύτερου ναυπηγείου της Χώρας και ενός από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, τίμημα που δεν μπορεί φυσικά να υστερεί των προηγούμενων ιστορικά καταγεγραμμένων αξιών που προαναφέραμε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτό: Παντελής Σαΐτας/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.