Λαθρεπιβίβαση σε εμπορικά πλοία: Αύξηση των περιστατικών και μέτρα αποτροπής

Λαθρεπιβίβαση σε εμπορικά πλοία: Αύξηση των περιστατικών και μέτρα αποτροπής

360
Λαθρεπιβίβαση σε εμπορικά πλοία: Αύξηση των περιστατικών και μέτρα αποτροπής

Απόπειρες λαθραίων επιβατών να μεταφερθούν κρυφά μέσω πλοίων σημειώνονταν ανέκαθεν, και μάλιστα o αριθμός των περιστατικών είναι μεγάλος. Σε πλήθος περιπτώσεων, οι λαθρεπιβάτες σκαρφαλώνουν στο προεξέχον πηδάλιο των πλοίων, στο οποίο έχουν εύκολη πρόσβαση, και εκεί επιλέγουν να κρυφτούν.

Ο αλληλασφαλιστικός οργανισμός Gard ανέφερε ένα πρόσφατο περιστατικό που σημειώθηκε στο δεξαμενόπλοιο «CHAMPION PULA», κατά το οποίο τέσσερις λαθρεπιβάτες μεταφέρθηκαν από το Λάγος της Νιγηρίας στο Λας Πάλμας, στο νησί Γκραν Κανάρια, ευρισκόμενοι επάνω στο πηδάλιο του πλοίου, σε ένα ταξίδι συνολικής διάρκειας δέκα ημερών. Οι λαθρεπιβάτες ανακαλύφθηκαν από τις ισπανικές αρχές, οι οποίες απαγόρευσαν τον άμεσο επαναπατρισμό τους και ζήτησαν την παραμονή τους επί του πλοίου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στατιστικά στοιχεία της ισπανικής κυβέρνησης, τα οποία καταδεικνύουν αύξηση 644%, συγκριτικά με στοιχεία του προηγούμενου έτους, περιστατικών λαθρεπιβατών μεταξύ της Δυτικής Αφρικής και των Κανάριων Νήσων.

Σχετικά με το συγκεκριμένο περιστατικό, οι λαθρεπιβάτες τελικά αποβιβάστηκαν στο επόμενο λιμάνι προορισμού του «CHAMPION PULA», προς αναζήτηση ασύλου στη Νορβηγία.

Η ανακοίνωση του Gard ολοκληρώνεται με την παρουσίαση αποτρεπτικών μέτρων και την παράθεση συμπερασμάτων σχετικά με το ζήτημα της λαθρεπιβίβασης από παγκόσμια σκοπιά.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.