Διελεύσεις πλοίων-ρεκόρ στην Αρκτική

Διελεύσεις πλοίων-ρεκόρ στην Αρκτική

269
Διελεύσεις πλοίων-ρεκόρ στην Αρκτική

Oι διελεύσεις πλοίων από τον ναυτιλιακό διάδρομο της Αρκτικής κατά μήκος των σιβηρικών ακτών έχουν ανέλθει σε επίπεδα-ρεκόρ φέτος, καθώς το λιώσιμο των πάγων νωρίτερα του αναμενομένου επιτρέπει την αύξηση της ναυτιλιακής κίνησης στην περιοχή.

Η αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική είναι τουλάχιστον διπλάσια από αυτή σε άλλα μέρη του κόσμου την τελευταία 30ετία, με τα πλοία που διέρχονται από την περιοχή να έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με ανάλυση του Centre for High North Logistics (CHNL) του Νord University Business School στη Νορβηγία, έχουν καταγραφεί 62 διελεύσεις πλοίων από το Βόρειο Πέρασμα το 2020 (μέχρι την 9η Δεκεμβρίου) έναντι 37 το 2019.

Τα πλοία που διέρχονται από την περιοχή μεταφέρουν κυρίως μεταλλεύματα, LNG και άλλα καύσιμα μεταξύ Ρωσίας, Κίνας και Καναδά.

Πρόσφατα ο ΙΜΟ ενέκρινε την απαγόρευση της χρήσης και της μεταφοράς HFO από τα πλοία στην Αρκτική μετά την 1η Ιουλίου του 2024, με περιβαλλοντικές οργανώσεις να ασκούν δριμεία κριτική για την εν λόγω απόφαση.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.