«Βραχυκύκλωμα» για τους βρετανικούς λιμένες και τις μεταφορές

«Βραχυκύκλωμα» για τους βρετανικούς λιμένες και τις μεταφορές

154
«Βραχυκύκλωμα» για τους βρετανικούς λιμένες και τις μεταφορές

Μεγάλες καθυστερήσεις σημειώνονται σε λιμένες του Ηνωμένου Βασιλείου και πιο συγκεκριμένα σε αυτούς του Σαουθάμπτον και του Φέλιξστοου, με αποτέλεσμα τα κόστη μεταφοράς να αυξάνονται σημαντικά, καθώς οι διαχειριστές πλοίων έρχονται αντιμέτωποι με συμφόρηση στα εν λόγω λιμάνια.

Πρόσφατα, τόσο η MSC όσο και η Maersk ανακοίνωσαν ότι τελικά containerships διαχείρισής τους κατέπλευσαν στο λιμάνι του Λίβερπουλ αντί του Φέλιξστοου, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους και να παράσχουν «σταθερότητα» στις υπηρεσίες τους τακτικών γραμμών.

Κατά τον επικεφαλής του Logistics UK, Alex Veitch, τρία «C» (Christmas, Coronavirus, customs) είναι υπεύθυνα για τις σημαντικές αυτές καθυστερήσεις στους λιμένες, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο BBC: τα Χριστούγεννα, περίοδος κατά την οποία οι ηλεκτρονικές παραγγελίες αυξάνονται κατακόρυφα, ο κορονοϊός και τα τελωνεία και η αβεβαιότητα γύρω από αυτά όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία για το Brexit.

Στο ίδιο δημοσίευμα του BBC, o Adam Russel, o οποίος εισάγει ηλεκτρικές συσκευές για λογαριασμό του One Retail Group, σημειώνει ότι η κατάσταση είναι «τρομακτική». «Συνηθίζαμε να πληρώνουμε $2.000 για τη μεταφορά ενός κοντέινερ 40 ποδών στο Ηνωμένο Βασίλειο και πλέον το κόστος αυτό ανέρχεται σε $8.000-10.000. Αυτό, τελικά, σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να εισάγουμε ή ότι θα πρέπει να περάσουμε το επιπλέον κόστος στον τελικό καταναλωτή».

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι η CMA CGM κάλεσε τους Βρετανούς εισαγωγείς να μην προβαίνουν σε περαιτέρω παραγγελίες οι οποίες θα μεταφέρονται με πλοία από την Ασία, μέχρι και την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

Οργανισμοί εκπροσώπησης λιμένων, εταιρειών Logistics και ναυτιλιακών εταιρειών με επιστολή τους στο βρετανικό Υπουργείο Μεταφορών ζητούν τη λήψη μέτρων προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.