Offshore maritime safety στη Μεσόγειο: Άμεσος στόχος η συνεργασία μεταξύ αρχών

Offshore maritime safety στη Μεσόγειο: Άμεσος στόχος η συνεργασία μεταξύ αρχών

52
Offshore maritime safety στη Μεσόγειο: Άμεσος στόχος η συνεργασία μεταξύ αρχών

H υπεράκτια Ασφάλεια της Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών συζητήθηκε στο «Mediterranean Offshore Authorities Forum» που διοργάνωσε την Παρασκευή η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων.

Στο φόρουμ συμμετείχαν εκπρόσωποι των αρμόδιων αρχών για την Υπεράκτια Ασφάλεια από μεσογειακές χώρες της ΕΕ (Κροατία, Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Ισπανία και Πορτογαλία), του Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου, του υπουργείου Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου και της Κροατικής Υπηρεσίας Υδρογονανθράκων.

«Καθώς η Ευρώπη χαράσσει την πορεία της στο μέλλον, η προσβασιμότητα σε ενεργειακούς πόρους όπως το φυσικό αέριο, το οποίο αναγνωρίζεται ως μεταβατικό καύσιμο, αποκτά κρίσιμη σημασία», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ, Αριστοφάνης Στεφάτος και πρόσθεσε: «Η ασφάλεια και η διαφοροποίηση των ενεργειακών μας πηγών εξυπηρετεί το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων. Σήμερα, σε περιόδους που η βιομηχανία αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις, είναι η ευκαιρία μας – αν όχι υποχρέωση – να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συνεργαστούμε ακόμη πιο δυναμικά για τον κοινό στόχο της ανάπτυξης του τομέα ακολουθώντας τα υψηλότερα πρότυπα. Υπάρχει μια κληρονομιά γνώσης και εμπειρίας στον τομέα που μπορεί να εφαρμοστεί σε όλη τη βιομηχανία σε πολλούς άλλους τομείς».

O κ. Joerg Koehli, επικεφαλής της ομάδας Έρευνας και Εκμετάλλευσης Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων αρχών.

Η Γενική Γραμματέας του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, καλωσόρισε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης του φόρουμ κάνοντας την ακόλουθη δήλωση: «Χαιρετίζω την πρωτοβουλία της ΕΔΕΥ για τη δημιουργία του φόρουμ των αρμόδιων αρχών για την Υπεράκτια Ασφάλεια των μεσογειακών κρατών της ΕΕ. Ο διάλογος και η ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης ήταν και είναι η κινητήριος δύναμη για την πρόοδο και την εξέλιξη. Η ανεύρεση ενός κοινού τόπου επικοινωνίας μεταξύ κρατών για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και την επίτευξη κοινών στόχων αποτελεί το εχέγγυο της επιτυχίας. Η τεχνική εμπειρία και εξειδίκευση που έχει αποκτήσει και εξακολουθεί να αποκτά με τον τρόπο αυτό η ΕΔΕΥ την κατατάσσουν στους οργανισμούς εκείνους που θα συνδράμουν στην εξέλιξη νέων ενεργειακών έργων και υποδομών στην Ελλάδα αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι θα μπορέσει επίσης να εξάγει αυτή την τεχνογνωσία στις γειτονικές μας χώρες σε παρόμοιες προσπάθειες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτό: Ιορδανίδης Χάρης/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.