Η κυβερνοασφάλεια στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των νηογνωμόνων

Η κυβερνοασφάλεια στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των νηογνωμόνων

264
Η κυβερνοασφάλεια στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των νηογνωμόνων

Πρόσφατα ο ρωσικός νηογνώμονας Russian Maritime Register of Shipping (RS) δημοσίευσε τις νέες του οδηγίες Κατευθυντήριες Γραμμές (Guidelines) για ζητήματα κυβερνοασφάλειας στον ναυτιλιακό τομέα, όπου παρατίθενται προτάσεις σχετικά με τη σχεδίαση, την κατασκευή, τη συντήρηση και τον έλεγχο των υπολογιστικών συστημάτων τα οποία εγκαθίστανται σε πλοία.

Επίσης περιλαμβάνονται Κατευθυντήριες Γραμμές για θέματα κυβερνοασφάλειας κατά τη λειτουργία των πλοίων, καθώς και για την αντιμετώπιση κρίσεων κυβερνοασφάλειας από τα συστήματα διαχείρισης ασφαλείας (Safety Management Systems ‒ SMS).

Οι οδηγίες συντάχθηκαν από εξειδικευμένη ομάδα κυβερνοασφάλειας, την οποία σύστησε ο RS τον Μάιο του 2020. Στο πλαίσιο του εγχειρήματος, η ομάδα συνεργάστηκε με εκπροσώπους από τις εταιρείες Gazprom Fleet, Sovcomflot, Kronshtadt Technologies, Navis, Phoenix Contact RUS, Wartsila Digital Technologies και АВВ.

Η ανάπτυξη των οδηγιών βασίστηκε στις προδιαγραφές του IMO και στις προτάσεις του IACS σχετικά με τη διαχείριση κυβερνοεπιθέσεων στον ναυτιλιακό χώρο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση και σύμφωνα με τις προτάσεις της εξειδικευμένης ομάδας, οι εν λόγω οδηγίες αποτελούν μια προσπάθεια εξισορρόπησης του ενδιαφέροντος όλων των σχετικών μελών: των προγραμματιστών των ναυτικών συστημάτων, των πλοιοκτητριών εταιρειών και των νηογνωμόνων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.