Τα scrubbers κερδίζουν τα νεότευκτα bulkers

Τα scrubbers κερδίζουν τα νεότευκτα bulkers

598
Τα scrubbers κερδίζουν τα νεότευκτα bulkers

Tα scrubbers φαίνεται να κερδίζουν έδαφος μεταξύ των πλοιοκτητών bulkers, καθώς το 47% επί του συνόλου αυτών που παραδόθηκαν φέτος έχουν εγκατεστημένα τα εν λόγω συστήματα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η BIMCO σε ανάλυσή της.

Παρά το γεγονός ότι μόλις τρία νεότευκτα Handysizes που παραδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους φέτος είναι εξοπλισμένα με τα εν λόγω συστήματα, το σκηνικό είναι διαφορετικό για τα Handymaxes. Πιο συγκεκριμένα, ένα στα τρία νεότευκτα Handymaxes που παραδόθηκαν φέτος διαθέτει scrubbers, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της BIMCO.

Τα Panamaxes αποτελούν τη μερίδα του λέοντος, με 81 από τα 150 (54%) νεότευκτα να παραδίδονται στους ιδιοκτήτες τους έχοντας εγκατεστημένα συστήματα scrubbers. Σε ό,τι αφορά τα μεγαλύτερα σε μέγεθος bulkers, δηλαδή τα Capesizes, VLOCs και Valemaxes, εκεί η αναλογία αυτών με scrubbers έναντι αυτών χωρίς διαμορφώνεται μεταξύ 85% και 100%, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της BIMCO.

«Το spread της τιμής LSFO και HSFO έχει κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι αναμενόταν. Τώρα, στα $72 ανά τόνο στη Σιγκαπούρη, το spread είναι πολύ μακριά από τα προ ΙΜΟ επίπεδα των $185/τόνο, μεταξύ 1ης Αυγούστου και 31ης Δεκεμβρίου», τονίζει ο Peter Sand, επικεφαλής ναυτιλιακός αναλυτής της BIMCO.

Φωτό: Wo Hong/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.