Ένας ακόμη τυφώνας στον Ατλαντικό προ των πυλών;

Ένας ακόμη τυφώνας στον Ατλαντικό προ των πυλών;

121
Ένας ακόμη τυφώνας στον Ατλαντικό προ των πυλών;

Παρά την λήξη της σεζόν των τυφώνων στον Ατλαντικό, οι μετεωρολόγοι παρατηρώντας την καιρική αναστάτωση της Καραϊβικής πιστεύουν ότι μπορεί να εξελιχθεί σε τροπική καταιγίδα. Η περίοδος των τυφώνων για τον Ατλαντικό  ολοκληρώνεται την 30η Νοεμβρίου, αυτό όμως δεν αποκλείει την δημιουργία φαινομένων εκτός της καθιερωμένης περιόδου αν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Η δημιουργία τροπικών συστημάτων κατά μήκος της Καραϊβικής είναι αν μη τι άλλο παράδοξη καθώς μέχρι και την 1η Δεκεμβρίου οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές για την δημιουργία ισχυρών αναταράξεων.

Με βάση τις καταγραφές των δορυφόρων υπήρξαν ασθενή καιρικά φαινόμενα κατά την αρχή της εβδομάδας μέχρι και την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου. Η έντονη συννεφιά αποτελεί ένδειξη ότι ο αέρας αυξάνεται κοντά στο σημείο αναταραχής. Αν τελικά οι άνεμοι στην περιοχή έκτασης της κακοκαιρίας φτάσουν να κινούνται με ταχύτητα 39 χιλιομέτρων την ώρα και παραπάνω τότε θα κάνουμε λόγο για την δημιουργία μιας νέας τροπικής καταιγίδας. Σήμερα Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου το μεγαλύτερο μέρος της διαταραχής κινείται στα ανοικτά της νοτιοδυτικής Καραϊβικής, όταν όμως το σύνολο της διαταραχής μεταφερθεί εξ’ ολοκλήρου στη στεριά τότε θα κάνουμε λόγο για ενίσχυση της έντασης των φαινομένων.

Η τροπική καταιγίδα ενδέχεται να μεταφερθεί με μορφή βροχοπτώσεων στην κεντρική Αμερική, δηλαδή στην Κόστα Ρίκα, τον Παναμά και την Νικαράγουα. Αν η τροπική καταιγίδα καταφέρει να διασχίσει τα νοτιοδυτικά της Καραϊβικής και να μεταφερθεί προς τα δυτικά του Ειρηνικο, τότε θα λάβει την ονομασία Kappa. Οι μετεωρολόγοι παρατηρώντας τα συστήματα παρακολούθησης των καιρικών φαινομένων ευελπιστούν να είναι το τελευταίο ισχυρό φαινόμενο του έτους, χωρίς όμως να είναι βέβαιοι.

Φωτό: WikiImages/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.