Ηνωμένα Έθνη: Key workers oι ναυτικοί 

Ηνωμένα Έθνη: Key workers oι ναυτικοί 

655
Ηνωμένα Έθνη: Key workers oι ναυτικοί 

To International Chamber of Shipping (ICS) με ανακοίνωσή του χαιρετίζει το ψήφισμα/απόφαση που ενέκρινε η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο καλεί όλες τις χώρες να αναγνωρίσουν τους ναυτικούς ως key workers.

To ψήφισμα/απόφαση που προτάθηκε από τον Πρέσβη Dian Triansyah Djani της Δημοκρατίας της Ινδονησίας ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν άμεσα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοκόλλων του ΙΜΟ, που θα επιτρέψουν τις αλλαγές πληρωμάτων και να διασφαλίσουν την πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη για όλους τους εργαζομένους στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ICS, πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζουν 2.000.000 ναυτικοί στη μεταφορά τροφίμων, φαρμάκων, εμπορευμάτων ενέργειας και άλλων βασικών πρώτων υλών ανά τον κόσμο, ιδιαίτερα κατά τη κρίσιμη συγκυρία της πανδημίας.

Το ψήφισμα/απόφαση μετίτλο «International cooperation to address challenges faced by seafarers as a result of the COVID-19 pandemic to support global supply chains» παρουσιάστηκε στην 75η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΙΜΟ με τον γ.γ. του Οργανισμού Kitack Lim να τονίζει ότι εκατοντάδες χιλιάδες ναυτικοί παραμένουν αποκλεισμένοι στα πλοία, γεγονός που τους προκαλεί πίεση, σωματική και πνευματική κόπωση.

«Είμαι ευγνώμων προς όλες εκείνες τις χώρες που έχουν ήδη λάβει μέτρα για να αναγνωρίσουν τους ναυτικούς ως ‘’key workers’’ και σε όλες τις υπηρεσίες του ΟΗΕ και τους εταίρους της ναυτιλιακής βιομηχανίας που εργάζονται για την επίλυση της δύσκολης κατάστασης. Πρόκειται για ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι ζωές των ναυτικών έχουν δυσκολευτεί λόγω της αδυναμίας αλλαγών πληρωμάτων και αυτό μπορεί να έχει μόνο επιζήμια επίδραση στην ασφάλεια των πλοίων και στην αλυσίδα εφοδιασμού όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση», ήταν τα λόγια του κ. Lim.

Τέλος ο γ.γ. του ΙΜΟ υπογράμμισε επίσης την ανάγκη οι ναυτικοί να εμβολιαστούν άμεσα και με προτεραιότητα ενάντια στον Covid-19.

Φωτό: MinCI/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.