Στενότερη συνεργασία μεταξύ Ντόχας και Τεχεράνης

Στενότερη συνεργασία μεταξύ Ντόχας και Τεχεράνης

112
Στενότερη συνεργασία μεταξύ Ντόχας και Τεχεράνης

Διπλωματικές αντιπροσωπείες του Ιράν και του Κατάρ ολοκλήρωσαν την προηγούμενη εβδομάδα, στην πόλη Ισφαχάν του Ιράν, την τακτική σύνοδο της κοινής επιτροπής οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το νέο μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη στο τέλος της συνάντησης, η Τεχεράνη και η Ντόχα θα ενισχύσουν περαιτέρω την οικονομική και εμπορική τους συνεργασία, προκαλώντας τον εκνευρισμό στις βασιλικές αυλές στο Ριάντ, στη Μανάμα και στο Άμπου Ντάμπι.

Αναφορικά με το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων, ο Ιρανός υπουργός Ενέργειας, Ρέζα Αρντάκανιαν, δήλωσε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με σημαντική καθυστέρηση, λόγω της πανδημίας Covid-19, και αναγκαστικά σε περιορισμένη κλίμακα από άποψη συμμετεχόντων φορέων και εκπροσώπων. Ωστόσο, αξιωματούχοι στην Τεχεράνη επισήμαναν τη σπουδαιότητα των συζητήσεων, ειδικά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αφού η καταριανή αντιπροσωπεία είχε προηγουμένως επισκεφτεί διαδοχικά την Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι.

Από την πλευρά της, η Ντόχα ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση του Κατάρ απέστειλε πολυμελή εθνική αντιπροσωπεία στο Ιράν, προκειμένου να ενισχύσει τους εμπορικούς δεσμούς των δύο χωρών και σημείωσε στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης ότι «οι δύο χώρες είναι αποφασισμένες να προωθήσουν τη συνεργασία σε πολλά επίπεδα».

Σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ, οι αξιωματούχοι του Κατάρ φέρεται να δήλωσαν σε τοπικά δίκτυα ενημέρωσης ότι τόσο το Κατάρ όσο και το Ιράν αντιμετωπίζουν δύσκολες συγκυρίες, και ειδικά η Τεχεράνη βάλλεται από εχθρικές διεθνείς επιθέσεις, καθιστώντας την αμοιβαία οικονομική συνεργασία ακόμα πιο επιτακτική.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν στους τομείς της εκμετάλλευσης των πόσιμων υδάτων, των τεχνικών και μηχανολογικών υπηρεσιών, της ενέργειας και των μεταφορών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.