
Οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία βελτιώνονται παρά το δεύτερο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού σε πολλές χώρες καθώς τα εμβόλια κάνουν την εμφάνισή τους και γίνεται πιο αισθητή η ανάκαμψη με μοχλό την Κίνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΟΣΑ.
Η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4,2% την επόμενη χρονιά και ο ρυθμός αυτός θα επιβραδυνθεί στο 3,7% το 2022, ύστερα από συρρίκνωση κατά 4,2% φέτος, ανέφερε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στις τελευταίες οικονομικές του προβλέψεις. Μετά το δεύτερο κύμα κρουσμάτων που έπληξε την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ο Οργανισμός αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις του από τον Σεπτέμβριο, όταν ανέμενε παγκόσμια συρρίκνωση 4,5% πριν από ανάκαμψη 5% το 2021. Ο ΟΟΣΑ δεν προχώρησε τότε σε πρόβλεψη για το 2022.
«Δεν έχουμε βγει ακόμα από τη στενωπό. Συνεχίζουμε να είμαστε στο μέσο της κρίσης της πανδημίας, πράγμα που σημαίνει ότι η πολιτική αυτή έχει ακόμα πολλά να κάνει», ανέφερε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Λοράνς Μπουν.
Συνολικά το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα επιστρέψει στα προ της κρίσης επίπεδα έως το τέλος του 2021, με αιχμή την ισχυρή ανάκαμψη στην Κίνα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Αυτό όμως καλύπτει τις μεγάλες διακυμάνσεις μεταξύ των χωρών, με το ΑΕΠ σε πολλές οικονομίες να αναμένεται να παραμείνει περίπου 5% χαμηλότερα από τα προ της κρίσης επίπεδα το 2022.
Η Κίνα θα είναι η μόνη χώρα που καλύπτει ο ΟΟΣΑ και η οποία θα έχει φέτος κάποια ανάπτυξη, στο 1,8%, ρυθμός αμετάβλητος σε σχέση με τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου. Ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 8% το 2021 –επίσης αμετάβλητη πρόβλεψη– πριν επιβραδυνθεί στο 4,9% το 2022.
Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη αναμένεται να συμβάλουν λιγότερο στην ανάκαμψη σε σχέση με τη βαρύτητά τους στην παγκόσμια οικονομία. Ύστερα από συρρίκνωση κατά 3,7% φέτος, η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,2% το 2021, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνηθεί ένα νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης. Τον Σεπτέμβριο, ο ΟΟΣΑ είχε προβλέψει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 3,8% φέτος και ανάκαμψη 4% την επόμενη χρονιά. Η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 7,5% φέτος, με πολλές οικονομίες να ολοκληρώνουν τη χρονιά με διπλή ύφεση ύστερα από την εκ νέου επιβολή lockdowns. Η οικονομία της θα δει την ανάπτυξη να επιστρέφει το 2021 στο 3,6% και στο 3,3% το 2022. Αν και το πλήγμα είναι σοβαρό, οι προβλέψεις είναι βελτιωμένες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, όταν είχε προβλεφθεί συρρίκνωση 7,9% φέτος και ανάκαμψη 5,1% το 2021.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η Bureau Veritas Marine & Offshore (BV) πραγματοποίησε με επιτυχία την 38η συνάντηση της Ελληνικής Ναυτιλιακής Τεχνικής Επιτροπής στην Αθήνα στις 24 Ιουνίου, επιβεβαιώνοντας…
Το European Shortsea Network, εκπροσωπούμενο από τον Πρόεδρο Χαράλαμπο Σημαντώνη, συμμετείχε στον Στρατηγικό Διάλογο υψηλού επιπέδου για τη Ναυτιλιακή Βιομηχανική Στρατηγική της ΕΕ (strategic…
Πτώση καταγράφουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, την Παρασκευή 4 Ιουλίου, στον απόηχο της δέσμευσης του Ιράν ότι θα τηρήσει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης…
Σε μια περίοδο που η ναυτιλία διασχίζει ολοένα και πιο ασταθή γεωπολιτικά ύδατα, η ΔΟΜ (Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων Μεταφορών-ITF), εξέφρασε την ανησυχία της στην…
Περίπου 1.000 πτήσεις ματαιώθηκαν κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, στη Γαλλία την Παρασκευή 4 Ιουλίου. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι…
Η αξιοποίηση μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας (Uncrewed Surface Vessels – USVs) και τηλεχειριζόμενων υποβρύχιων οχημάτων (Remotely Operated Vehicles – ROVs) ανοίγει νέους ορίζοντες στην…
Καθώς οι ανησυχίες για την επέκταση του «σκιώδους» στόλου εντείνονται σε διεθνές επίπεδο, το Βερολίνο σκληραίνει τη στάση του απέναντι στα δεξαμενόπλοια που διέρχονται…
Έντονη κατεγράφη η δραστηριότητα των Ελλήνων πλοιοκτητών στις παραγγελίες πλοίων την περασμένη εβδομάδα, με τέσσερις εταιρείες να βρίσκονται στο επίκεντρο. Συγκεκριμένα, βάσει πρόσφατης έκθεσης…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ