Bulk carriers: Πώς διαμορφώνεται η προσφορά

Bulk carriers: Πώς διαμορφώνεται η προσφορά

448
Bulk carriers: Πώς διαμορφώνεται η προσφορά

Οι παραδόσεις bulkers συνολικής χωρητικότητας 42,2 εκατ. dwt έχουν ανέλθει, από τα μέσα Νοεμβρίου, σε υψηλά τετραετίας, παρά τις όποιες στρεβλώσεις στα ναυπηγεία λόγω της πανδημίας, τονίζει η BIMCO σε πρόσφατη ανάλυσή της. Από την άλλη, bulkers συνολικής χωρητικότητας 12,5 εκατ. dwt έχουν σταλεί προς διάλυση, με την BIMCO να αναμένει ότι επιπλέον 1,5 εκατ. dwt θα πάρουν τον δρόμο των διαλυτηρίων έως το τέλος του έτους.

Ο στόλος των ore carriers διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό τη συνολική προσφορά bulkers, καθώς αντιπροσωπεύουν το 54% των συνολικών διαλύσεων φέτος. Σύμφωνα με στοιχεία της BIMCO, 24 VLOCs, χωρητικότητας 6,7 εκατ. dwt, έχουν σταλεί για διάλυση. Παρά το γεγονός ότι οι παραδόσεις των εν λόγω πλοίων κατέχουν ένα μικρό ποσοστό επί του συνόλου των παραδόσεων bulk carriers (15,4%), τα 20 VLOCs (6,5 εκατ. dwt) που παραδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους αντισταθμίζουν τις διαλύσεις. Επιπλέον τέσσερα VLOCs θα καθελκυστούν έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με την BIMCO.

Η ομάδα αναλυτών της BIMCO αναμένει μια επιβράδυνση της ανάπτυξης του στόλου bulkers το 2021 στο 2%, καθώς το μειωμένο orderbook πρακτικά σημαίνει μειωμένες παραδόσεις. Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, 23,5 εκατ. dwt αναμένεται να παραδοθούν το 2021.

Φωτό: Martin Förster/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.