Πλαστικά και CO2: Μια «ασύμμετρη απειλή» για τους ωκεανούς

Πλαστικά και CO2: Μια «ασύμμετρη απειλή» για τους ωκεανούς

86
Πλαστικά και CO2: Μια «ασύμμετρη απειλή» για τους ωκεανούς

Τις τελευταίες δεκαετίες, ολοένα και υψηλότερoς είναι ο αριθμός των πλαστικών που βρίσκονται στους ωκεανούς, με ανυπολόγιστες συνέπειες μακροπρόθεσμα για τη βιοποικιλότητά τους.

Με δεδομένη την αύξηση της ποσότητας των πλαστικών στους ωκεανούς, τα πανεπιστήμια Tsukuba (Iαπωνία), Plymouth (Ηνωμένο Βασίλειο), Keimyung και Kyungpook National University (Νότια Κoρέα) και Nanjing (Κίνα) αποφάσισαν να δημιουργήσουν ερευνητική ομάδα ώστε να μελετήσουν διεξοδικότερα το φαινόμενο. Ήδη υπάρχουσες έρευνες έχουν δείξει πως, όταν ένα πλαστικό μπουκάλι απορριφθεί στον ωκεανό, έπειτα από τρεις εβδομάδες παραμονής του εκεί έχει αποκτήσει διπλάσια αποικία επιβλαβών βακτηρίων απ’ ό,τι το θαλασσινό νερό γύρω του. Ακόμα και περιοχές στις οποίες έχουν διαπιστωθεί υψηλά ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα επηρεάστηκαν και αυτές ακόμα περισσότερο από την ύπαρξη των πλαστικών.

Από την άλλη μεριά, οικοσυστήματα ανοικτής θαλάσσης όπου ζουν είδη πιο ανθεκτικά στα πλαστικά απορρίμματα επίσης επηρεάζονται έντονα, καθώς τα πλαστικά απειλούν τους κοραλλιογενείς υφάλους. Οι ερευνητές τονίζουν πως ο μεγάλος αριθμός πλαστικών απορριμμάτων στους ωκεανούς, σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα, δημιουργεί ένα ευνοϊκό ενδιαίτημα για επιβλαβή βακτήρια. Επίσης επισημαίνουν ότι, ανάλογα με τις περιβαλλοντικές και οικολογικές συνθήκες της περιοχής, καθορίζεται και ο αρνητικός αντίκτυπος που θα επιφέρουν τα πλαστικά απορρίμματα τις επόμενες δεκαετίες.

Κάθε χρόνο, πάνω από 13 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών καταλήγουν στους ωκεανούς, τα οποία, σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και σε αφανισμό μεγάλης μερίδας της βιοποικιλότητας. Η ανάγκη για λήψη μέτρων όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων είναι επιτακτική.

Φωτό: Sergei Tokmakov/ Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.