Υβριδικά Ro-Ro πλοία στη Μεσόγειο Θάλασσα

Υβριδικά Ro-Ro πλοία στη Μεσόγειο Θάλασσα

568
Υβριδικά Ro-Ro πλοία στη Μεσόγειο Θάλασσα

Στις 16 Νοεμβρίου 2020, το νέο υβριδικό Ro-Ro πλοίο «ECO Valencia» κατέφθασε στον λιμένα του Λιβόρνο, στη βορειοδυτική Ιταλία, για λογαριασμό της ιδιοκτήτριας εταιρείας Grimaldi Group. Η εταιρεία θα παραλάβει συνολικά δώδεκα υβριδικά Ro-Ro από τα κινεζικά ναυπηγεία Jinling, με το «ECO Valencia» να αποτελεί το πρώτο της παραγγελίας.

Το νεότευκτο πλοίο μπορεί να μεταφέρει τροχοφόρα οχήματα, των οποίων η μεταφορική ικανότητα ισοδυναμεί με τη μεταφορά 500 ρυμουλκούμενων trailer φορτηγών. Συγκριτικά με υφιστάμενα Ro-Ro του στόλου της Grimaldi Group, το νέο υβριδικό «ECO Valencia» έχει τη διπλάσια μεταφορική ικανότητα, ενώ διατηρεί κατανάλωση καυσίμου παρόμοια με αυτή μικρότερων πλοίων σε αντίστοιχες συνθήκες, χάρη σε σημαντικές τεχνολογικές καινοτομίες στη σχεδίασή του. Στην ουσία, με κριτήριο την κατανάλωση καυσίμου ανά όγκο μεταφερόμενου φορτίου, το «ECO Valencia» είναι δύο φορές πιο αποδοτικό σε σχέση με τα παλαιότερα Ro-Ro του στόλου.

Επίσης, άξια αναφοράς είναι η εγκατάσταση στο πλοίο προηγμένων και «πράσινων», φιλικών προς το περιβάλλον, τεχνολογιών, για τις οποίες ο ιταλικός νηογνώμονας του απέδωσε έναν νέο, επιπρόσθετο χαρακτηρισμό κλάσης, «Green Plus». Το πλοίο εξοπλίζεται με ηλεκτρονικά ελεγχόμενες μηχανές νέας γενιάς και φέρει συστήματα μπαταριών, τεχνολογίας ιόντων λιθίου, με δυνατότητα αποθήκευσης σημαντικής ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας.

Με αυτόν τον τρόπο, εντός των λιμένων όλες οι ενεργειακές απαιτήσεις του πλοίου θα καλύπτονται από ηλεκτρική ενέργεια. Κατά τη ναυσιπλοΐα, θα χρησιμοποιείται συμβατικό καύσιμο και τα συστήματα μπαταριών θα επαναφορτίζονται από ηλεκτρογεννήτριες, συνδεδεμένες με τον άξονα της έλικας, καθώς και από φωτοβολταϊκά πάνελ συνολικής επιφάνειας 600 τ.μ.

Φωτο: www.grimaldi.napoli.it

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.