Πώς η μολυσμένη ατμόσφαιρα στις μεγαλουπόλεις ωθεί στην κατανάλωση πλαστικών μιας χρήσης

Πώς η μολυσμένη ατμόσφαιρα στις μεγαλουπόλεις ωθεί στην κατανάλωση πλαστικών μιας χρήσης

74
Πώς η μολυσμένη ατμόσφαιρα στις μεγαλουπόλεις ωθεί στην κατανάλωση πλαστικών μιας χρήσης

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο NUS Economics σχεδίασαν και οργάνωσαν έρευνα σχετικά με την κατανάλωση πλαστικών μιας χρήσης από υπαλλήλους γραφείων. Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ εργαζομένων σε τρεις περιβαλλοντικά επιβαρυμένες μεγαλουπόλεις της Κίνας και συγκεκριμένα στο Πεκίνο, στη Σενγιάνκ και στο Σιτζιατσουάνγκ.

Η έρευνα διήρκεσε από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2018 και κατέγραψε τις επιλογές φαγητού σε 251 υπαλλήλους γραφείων για 11 ημέρες εργασίας. Κατά τις μεσημεριανές ώρες, οπότε αυξάνεται ο αριθμός των παραγγελιών για φαγητό, παρατηρήθηκε πως τα επίπεδα μόλυνσης του αέρα ήταν ‒και είναι‒ σε πολύ υψηλό επίπεδο. Η ρυπασμένη ατμόσφαιρα που είναι ορατή με γυμνό μάτι ωθεί τους υπαλλήλους να παραγγέλνουν φαγητό αντί να το παραλαμβάνουν από το κατάστημα.

Οι ερευνητές είχαν ζητήσει, κατά τη διάρκεια της έρευνας, να τους αποστέλλονται φωτογραφίες από τα γεύματα που προέρχονταν από παραγγελίες, έτσι ώστε να καταγράψουν τη χρήση πλαστικών μιας χρήσης ή όχι. Αναλογικά, οι ερευνητές υπολόγισαν το βάρος των πλαστικών μιας χρήσης που αντιστοιχούσε σε κάθε συσκευασία φαγητού που ερχόταν στα γραφεία στα 58 γρ. περίπου. Επομένως, λόγω της ήδη υπάρχουσας ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που αποτρέπει τους υπαλλήλους να εξέλθουν από τον χώρο εργασίας τους για αναζήτηση φαγητού, αυξάνεται και ο μέσος όρος κατανάλωσης πλαστικού ανά άτομο μέσω των συσκευασιών φαγητού.

Δυστυχώς, τα αποτελέσματα δεν διαφαίνεται ότι θα είναι θετικά αν οι εργαζόμενοι συνεχίσουν με αμείωτους ρυθμούς την κατανάλωση φαγητών σε πλαστικό ή αν οι κυβερνήσεις δεν επιβάλλουν την αντικατάσταση των πλαστικών από πιο οικολογικά, βιοδιασπώμενα υλικά.

Φωτό: Brady Bellini/Unspash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.