Η Δυτική Ακτή της Φλόριντα, «έρμαιο» των τυφώνων

Η Δυτική Ακτή της Φλόριντα, «έρμαιο» των τυφώνων

81
Η Δυτική Ακτή της Φλόριντα, «έρμαιο» των τυφώνων

Το πέρασμα των τυφώνων από την Αμερική αποτελεί μία από τις πιο θανατηφόρες και καταστροφικές συνέπειες καιρικού φαινομένου. Η κατάσταση αυτή προκαλείται λόγω της αδυναμίας έγκαιρης πρόβλεψης της επικινδυνότητας και της έντασης ενός επερχόμενου τυφώνα. Κατά κύριο λόγο μετριούνται τυφώνες που αποτελούνται από καταιγίδες έντασης σε επίπεδο 4 ή 5.

Δίνοντας έμφαση στα τελευταία έντονα φαινόμενα τυφώνων που έχουν πλήξει την περιοχή της Φλόριντα, οι μελετητές σκοπεύουν να δημιουργήσουν πιο έμπιστα μοντέλα πρόβλεψης σε βάθος χρόνου. Οι μελετητές του GSA (The Geological Society of America) τονίζουν ότι μπορεί τα τελευταία 170 χρόνια η περιοχή της Φλόριντα να έχει πληγεί από τους λιγότερους τυφώνες, ωστόσο αυτοί ήταν πολύ έντονοι, με μεγάλες καταστροφές στο διάβα τους.

Ένας ακόμα παράγοντας που προσδίδει επιπλέον επικινδυνότητα στους τυφώνες της συγκεκριμένης περιοχής είναι η μεταφορά κόκκων άμμου από το ένα μέρος της ακτογραμμής στο επόμενο με βάση την κίνηση των ανέμων. Οι έντονες βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με τους κόκκους άμμου που μεταφέρουν μαζί τους, είναι δυνατόν να καταστούν πολύ καταστροφικές.

Συμπεραίνεται λοιπόν από τους ερευνητές η ανάγκη για μια εμπεριστατωμένη αξιολόγηση και εξέταση των ποσοστών κόκκων σε διάφορες περιοχές της Γης, έτσι ώστε σε δεύτερη φάση οι μετεωρολόγοι να μπορούν να υπολογίσουν την ένταση των καιρικών φαινομένων.

Φωτό: EPA/AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.