Γιατί οι ΗΠΑ εξαιρούν την Ινδία από τις κυρώσεις στο Ιράν

Γιατί οι ΗΠΑ εξαιρούν την Ινδία από τις κυρώσεις στο Ιράν

233
Γιατί οι ΗΠΑ εξαιρούν την Ινδία από τις κυρώσεις στο Ιράν

Στη διαβεβαίωση ότι η όποια δραστηριότητα της Ινδίας στον ιρανικό λιμένα του Chabahar δεν θα επηρεαστεί από τις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν προέβη πρόσφατα η Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, η απόφαση αυτή εντάσσεται στις εξαιρέσεις των ΗΠΑ προς κυβερνήσεις και εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται επί της αναδόμησης και της ανάπτυξης του Αφγανιστάν. Επιπλέον, η εξαίρεση έρχεται έπειτα από παλαιότερη ανακοίνωση της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με την οποία η πώληση τροφίμων και φαρμάκων εντός του Ιράν εξαιρείται από τις κυρώσεις.

Η Ινδία έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην ανάπτυξη του λιμένα Chabahar, τον οποίο η Τεχεράνη επιθυμεί να μετατρέψει σε εμπορικό κόμβο μεταξύ του Ιράν και των γειτονικών περίκλειστων χωρών στα ανατολικά και βορειοανατολικά της χώρας.

Η Τεχεράνη, από την πλευρά της, είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένη με τον ελλιπή βαθμό συμμετοχής της Ινδίας στα αναπτυξιακά εγχειρήματα του λιμανιού, με το Δελχί να επικαλείται ως βασική αιτία γι’ αυτό τις αμερικανικές κυρώσεις. Παρ’ όλα αυτά, το Ιράν συνεχίζει να επενδύει σε εγχειρήματα μεγάλης κλίμακας για υποδομές στον λιμένα του Chabahar.

Σύμφωνα με ειδικούς, οι δραστηριότητες στον ιρανικό λιμένα θα εκτοξευτούν όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή σιδηροδρόμου 700 χλμ., που θα συνδέει το λιμάνι με περιοχές κοντά στα σύνορα του Αφγανιστάν.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.