Η Κεντρική Αμερική προετοιμάζεται για τον τυφώνα Εta

Η Κεντρική Αμερική προετοιμάζεται για τον τυφώνα Εta

199
Η Κεντρική Αμερική προετοιμάζεται για τον τυφώνα Εta

Τυφώνας έντασης που κατηγοριοποιείται στον βαθμό 4 ετοιμάζεται ή πλήττει ήδη περιοχές της Κεντρικής Αμερικής με ανέμους που κινούνται στα 140 χλμ./ανά ώρα και έντονες βροχοπτώσεις. Η περιοχή που αναμένεται πληγεί περισσότερο από τον Eta είναι η Νικαράγουα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΝΟΑΑ), ο τυφώνας Eta θα φέρει πλημμύρες στην ευρύτερη περιοχή που μπορεί να υπερβαίνουν και τα 90 εκατοστά. Επίσης έχει ανακοινωθεί προειδοποίηση και για επερχόμενη παλίρροια που θα φτάσει στα 6,5 μέτρα απειλώντας τις ακτές της Κεντρικής Αμερικής.

Επίκεντρό εκτόνωσης του τυφώνα και τον καταιγίδων που τον συνοδεύουν είναι η Νικαράγουα, που έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Χρονικά η άφιξη του τυφώνα Eta υπολογίζεται σήμερα (Τρίτη 3/11) ώρα 5 π. μ. (western hour) και τοποθετείται χωρικά στην ανατολική ακτογραμμή της Νικαράγουα στο Puerto Cabezas.

Ο Eta θα κινείται με βόρεια κατεύθυνση προς την Ονδούρα μέχρι αύριο Τετάρτη 4 Νοεμβρίου και την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου χάνοντας όμως πλέον δύναμή του θα κινηθεί προς την Καραϊβική. Συμφώνα με τις προβλέψεις που συνδέονται με την δυναμικότητα του Eta, υλικές καταστροφές πρόκειται να δημιουργούνται στο πέρασμα του μέχρι και στην Παρασκευή στα νοτιοανατολικά του Μεξικό, στην Κεντρική Αμερική και Καραϊβική όπως έχει αναφερθεί ήδη. Επιπλέον περιοχές που απειλούνται με πλημμυρικά  φαινόμενα ελέω του Eta είναι η Τζαμάικα, το νοτιοανατολικό Μεξικό, το Ελ Σαλβαδόρ, τη νότια Αϊτή καθώς και τα νησιά Cayman.

Φωτό: Miguel A. Amutio/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.