93 λιμενικές αρχές στην Ελλάδα εξοπλίζονται με συστήματα εντοπισμού πλοίων

93 λιμενικές αρχές στην Ελλάδα εξοπλίζονται με συστήματα εντοπισμού πλοίων

435
93 λιμενικές αρχές στην Ελλάδα εξοπλίζονται με συστήματα εντοπισμού πλοίων

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες παραλαβής του έργου εγκατάστασης παράκτιων σταθμών αυτόματου συστήματος εντοπισμού πλοίων (AIS) σε κτιριακές εγκαταστάσεις ενενήντα τριών (93) λιμενικών αρχών ανά την επικράτεια, επαυξάνοντας τις δυνατότητες του Λιμενικού Σώματος στον τομέα παρακολούθησης της θαλάσσιας κυκλοφορίας.

Οι σταθμοί αυτοί προστίθενται στο ήδη εκτεταμένο δίκτυο AIS που διαθέτει το Λιμενικό και πλέον, πέραν της συνολικής αποτύπωσης και καταγραφής της θέσης των πλοίων σε κεντρικό επίπεδο, είναι δυνατή και η παρακολούθηση της ορθής λειτουργίας του συνόλου των σταθμών σε πραγματικό χρόνο.

Έχοντας λάβει υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της Ελλάδας και τη μορφολογία της ακτογραμμής, με το νέο έργο μεγιστοποιείται η παράκτια κάλυψη AIS του ελληνικού θαλάσσιου χώρου, βελτιώνοντας σημαντικά τις δυνατότητες παρακολούθησης και επιτήρησης, συμβάλλοντας στην ασφαλέστερη ναυσιπλοΐα και την επίγνωση του θαλάσσιου πεδίου.

Επίσης, μέσω του συστήματος διευρύνονται οι δυνατότητες διερεύνησης ναυτικών ατυχημάτων & συμβάντων και ανταλλαγής πληροφοριών με άλλους φορείς της Ελληνικής Διοίκησης, ενώ υπάρχει ουσιαστική συμβολή και στην ορθή υποβολή αναγγελιών πλοίων μέσω της Εθνικής Ενιαίας Ναυτιλιακής Θυρίδας, κατόπιν στοχευμένων ελέγχων που πραγματοποιούνται από τις λιμενικές αρχές.

Πηγή: Λιμενικό Σώμα

Φωτό: Mats Svenfelt/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.