Άνθρακας: Πρόσφατες εκτιμήσεις για το θαλάσσιο εμπόριο

Άνθρακας: Πρόσφατες εκτιμήσεις για το θαλάσσιο εμπόριο

96
Άνθρακας: Πρόσφατες εκτιμήσεις για το θαλάσσιο εμπόριο

Το αυστραλιανό Συμβούλιο Mεταλλευμάτων (Minerals Council of Australia) δημοσιοποίησε πρόσφατα έκθεση αναφορικά με τις προοπτικές της ζήτησης για θαλάσσια μεταφορά άνθρακα την επόμενη δεκαετία και συγκεκριμένα για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Η εν λόγω έκθεση, με τη συμμετοχή της εταιρείας ερευνών Commodity Insights, σημειώνει ότι οι ασιατικές εισαγωγές θερμικού άνθρακα αναμένεται να αυξηθούν κατά παραπάνω από 270 εκατ. τόνους στο 1,1 δισ. τόνους ετησίως για την επόμενη δεκαετία.

Την ίδια ώρα αναφέρεται ότι η ανάπτυξη αυτή θα αποτελεί απόρροια παραγόντων, ομοίων με αυτών που οδήγησαν σε διπλασιασμό του διά θαλάσσης μεταφερόμενου όγκου άνθρακα  μεταξύ 2006 και 2016 από τους 500 εκατ. τόνους στο 1 δισ. τόνους. Μόνη φωτεινή εξαίρεση το 2015.

Οι παράγοντες αυτοί είναι η αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών, η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και η ενισχυμένη βιομηχανοποίηση αλλά και η αύξηση του πληθυσμού σε χώρες κυρίως της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για φέτος οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια επιβραδυνόμενη ζήτηση για θαλάσσια μεταφορά άνθρακα εξαιτίας του Covid-19. Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι μετά από τη δυσμενή αυτή συγκυρία της πανδημίας, οι περισσότερες χώρες θα καταγράψουν μια αύξηση της ζήτησης για άνθρακα ενώ μόνο η Ταϊβάν και η Νότια Κορέα θα μειώσουν τις εισαγωγές τους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.