Το Ριάντ «κλείνει το μάτι» στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Το Ριάντ «κλείνει το μάτι» στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

84
Το Ριάντ «κλείνει το μάτι» στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Σε επενδύσεις ύψους $20 εκατ. σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να προβεί η Σαουδική Αραβία εντός της επόμενης δεκαετίας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi National Grid, Ibrahim al-Jarbou. Ως εκ τούτου, η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου στρέφει τις βλέψεις της σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Ο κ. al-Jarbou πρόσθεσε επίσης ότι η Σαουδική Αραβία προσβλέπει στην ηλεκτροπαραγωγή 30 gigawatts (GW) από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2025 και 60 GW έως το 2030, με τα εν λόγω εγχειρήματα να εκτιμάται ότι θα υλοποιηθούν με εξαιρετικά χαμηλά κόστη.

Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο το Υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας εγκαινίασε το τρίτο στάδιο του Εθνικού Προγράμματος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (NREP). Το εν λόγω στάδιο περιλαμβάνει την υλοποίηση τεσσάρων εγχειρημάτων αιολικής ενέργειας, τα οποία θα έχουν συνολική παραγωγική ικανότητα 1,2 GW.

Το σαουδαραβικό Υπουργείο Ενέργειας ανέφερε τον Απρίλιο ότι 49 εταιρείες είχαν προκριθεί στο τρίτο στάδιο, 28 εκ των οποίων εδρεύουν στη Σαουδική Αραβία. Ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, Abdulaziz bin Salman Al Saud, είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η χώρα προσβλέπει στη συμμετοχή κατά 70% του φυσικού αερίου και κατά 30% των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Στόχος είναι η μείωση της εγχώριας κατανάλωσης πετρελαίου κατά περίπου 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα περί το 2030.

Φωτό: Khaled El Fiqi/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.