Οι Έλληνες πρωταγωνιστές των δεξαμενόπλοιων

Οι Έλληνες πρωταγωνιστές των δεξαμενόπλοιων

3471
Οι Έλληνες πρωταγωνιστές των δεξαμενόπλοιων

(Απόσπασμα από το τεύχος Οκτωβρίου των Ναυτικών Χρονικών, σελ. 98)

Οι Έλληνες πλοιοκτήτες και διαχειριστές πλοίων με τις εταιρείες στις οποίες ηγούνται εξακολουθούν να κρατούν τα ηνία στη χύδην ναυτιλία. O ελληνόκτητος στόλος συνεχίζει να πρωταγωνιστεί διεθνώς, ακόμα και κατά την κρίσιμη συγκυρία της πανδημίας. Σύμφωνα με στοιχεία της VesselsValue (έως τα τέλη Απριλίου), η συνολική αξία του υπό ελληνική διαχείριση ποντοπόρου στόλου ανέρχεται σε $100,446 δισ.

Σημαντική παρουσία είχαν –και εξακολουθούν να έχουν– οι Έλληνες στην ιδιοκτησία αλλά και στη διαχείριση δεξαμενόπλοιων, και είναι χαρακτηριστικό ότι η αξία του στόλου των tankers που διαχειρίζονται αγγίζει τα $41,3 δισ. (στοιχεία VesselsValue έως τα τέλη Απριλίου), ενώ η αντίστοιχη σε LNG Carriers ανέρχεται σε $19,8 δισ. Συνεπώς ο ελληνόκτητος και ο υπό ελληνική διαχείριση στόλος δεξαμενόπλοιων και υγραεριοφόρων βρίσκονται στην κορυφή παγκοσμίως με βάση την αξία τους.

Με αφορμή τη δυναμική των ελληνικών συμφερόντων εταιρειών στη διαχείριση και στην πλοιοκτησία tankers, τα Ναυτικά Χρονικά εξασφάλισαν αποκλειστικά για τους αναγνώστες τους ορισμένα εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία, προερχόμενα από τη βάση δεδομένων της VesselsValue.

Ποιες είναι, ωστόσο, οι εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που ηγούνται, με βάση την αξία του στόλου tankers που διαχειρίζονται; Σύμφωνα με στοιχεία της VesselsValue, που εξασφάλισαν αποκλειστικά τα Ναυτικά Χρονικά και παρουσίασαν στο τεύχος Οκτωβρίου, η Μaran Tankers του Ομίλου Αγγελικούση είναι η πλέον ισχυρή στη συγκεκριμένη ανάλυση, με τη συνολική αξία του στόλου που διαχειρίζεται να ανέρχεται σε $3,041 δισ.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Dynacom Tankers. Η συνολική αξία του διαχειριζόμενου στόλου της Dynacom Tankers ανέρχεται σε $2,301 δισ. H Tsakos Energy Navigation (TEN) καταλαμβάνει την τρίτη θέση. Η αξία του στόλου tankers που διαχειρίζεται η TEN αγγίζει τα $1,878 δισ., σύμφωνα με τα στοιχεία της VesselsValue. Η Τhenamaris βρίσκεται στην τέταρτη θέση, με την αξία του υπό διαχείριση στόλου της να υπολογίζεται σε $1,673 δισ.

Ακολουθεί η λίστα με τις δέκα κορυφαίες εταιρείες διαχείρισης tankers ελληνικών συμφερόντων με βάση την αξία του στόλου που διαχειρίζονται:

202010271448156402

Συνημμένα αρχεία:
Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.