Ναυτιλία: Τα «απόνερα» της συμφωνίας Ισραήλ-ΗΑΕ

Ναυτιλία: Τα «απόνερα» της συμφωνίας Ισραήλ-ΗΑΕ

347
Ναυτιλία: Τα «απόνερα» της συμφωνίας Ισραήλ-ΗΑΕ

Προκαταρκτική συμφωνία υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), σύμφωνα με την οποία το αργό πετρέλαιο που παράγουν τα ΗΑΕ θα είναι προσβάσιμο από την ευρωπαϊκή αγορά μέσω πετρελαιαγωγού του Ισραήλ.

Πρόκειται για ιστορική ενεργειακή συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών, κατά την οποία η ισραηλινή εταιρεία ενέργειας Europe Asia Pipeline Co (EAPC) και η MED-RED Land Bridge Ltd με έδρα τα ΗΑΕ υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για τη μεταφορά αργού από τον Αραβικό Κόλπο προς τις δυτικές αγορές, μέσω αγωγού που συνδέει την πόλη Eilat στην Ερυθρά Θάλασσα και το λιμάνι Ashkelon στη Μεσόγειο.

Ο εν λόγω αγωγός κατασκευάστηκε περί τα μέσα της δεκαετίας του 1960 από το Ισραήλ σε συνεργασία με το Ιράν, πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, η οποία δυσχέρανε τις σχέσεις των δύο χωρών. Το Ισραήλ εθνικοποίησε τον αγωγό Eilat-Ashkelon αμέσως μετά την Ισλαμική Επανάσταση.

Η υπογραφή της προκαταρκτικής συμφωνίας έγινε στο Άμπου Ντάμπι, παρουσία του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Steven Mnuchin. Σύμφωνα με το Reuters, εάν η συμφωνία οριστικοποιηθεί, τότε η αξία της αναμένεται να αγγίξει τα $800 εκατ. σε βάθος χρόνου, ενώ οι μεταφορές αργού διαμέσου του αγωγού εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν περί τις αρχές του νέου έτους.

Ενδεχομένως η ιστορική αυτή συμφωνία να αποτελέσει πονοκέφαλο για πλοία που επιχειρούν στην εν λόγω διαδρομή, καθώς πλέον η μεταφορά πετρελαίου θα γίνεται μέσω αγωγού.

Φωτό: Stefan Sauer/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.