Περιβαλλοντική πολιτική και ναυτιλία: Η ΕΕ ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της

Περιβαλλοντική πολιτική και ναυτιλία: Η ΕΕ ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της

310
Περιβαλλοντική πολιτική και ναυτιλία: Η ΕΕ ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ κατέληξαν, την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, σε συμφωνία για την πλήρη και οριστική δέσμευση όλων των κρατών-μελών της ΕΕ αναφορικά με την επίτευξη του στόχου εξάλειψης των εκπομπών άνθρακα.

Οι υπουργοί ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους κατά τη διάρκεια προγραμματισμένου συμβουλίου στο Λουξεμβούργο. Κανένα από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ δεν στάθηκε αρνητικά απέναντι στην κοινή επιδίωξή τους, αν και κατά το Reuters η Βουλγαρία απείχε από τη διαδικασία.

Ωστόσο, οι υπουργοί δεν προέβησαν σε λήψη παρόμοιας απόφασης σχετικά με τον ευρωπαϊκό στόχο για το 2030, αφήνοντας την απόφαση στους ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών, η οποία θα ληφθεί κατόπιν της Συνόδου Κορυφής τον Δεκέμβριο.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για την Κλιματική Πολιτική της ΕΕ, Frans Timmermans, δήλωσε μάλιστα ότι η απόφαση αυτή θα δώσει την αρμοδιότητα στις Βρυξέλλες ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής «να δράσουν σε περίπτωση που αυτοί που υπόσχονται δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους».

Οι υπουργοί αποφάσισαν ότι ο νόμος θα πρέπει να ισχύσει για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και όχι για ορισμένα, προκειμένου να αποφευχθεί η παραγωγή υψηλότερων εκπομπών από κάποιες χώρες σε βάρος άλλων, οι οποίες θα συμμορφώνονται με τη νέα νομοθεσία. Την ιδέα αυτή φαίνεται να συμμερίζεται και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο μαζί με τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα συναποφασίσουν για τις τελικές διατάξεις της νέας νομοθεσίας, με Σουηδία, Δανία και Λουξεμβούργο να δηλώνουν ήδη θετικά διακείμενες.

Φωτό: Francois Lenoir/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.