Φουκουσίμα: Προ των πυλών τεράστια οικολογική καταστροφή

Φουκουσίμα: Προ των πυλών τεράστια οικολογική καταστροφή

551
Φουκουσίμα: Προ των πυλών τεράστια οικολογική καταστροφή

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αποφάσισε να πετάξει μολυσμένο νερό από το κατεστραμμένο εργοστάσιο στη θάλασσα, με την επίσημη ανακοίνωση να αναμένεται αργότερα αυτόν τον μήνα.

Η απόφαση αναμένεται να δυσαρεστήσει γειτονικές χώρες όπως η Νότια Κορέα, η οποία έχει εντείνει τους ελέγχους ραδιενέργειας σε τρόφιμα από την Ιαπωνία, και να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στην αλιευτική βιομηχανία στη Φουκουσίμα που αγωνίζεται εδώ και χρόνια εναντίον ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Η απόρριψη του μολυσμένου νερού από το εργοστάσιο Νταΐτσι της Φουκουσίμα είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα για την Ιαπωνία καθώς προχωρεί με ένα πολυετές σχέδιο απόρριψης. Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο τόνοι μολυσμένου νερού είναι τώρα αποθηκευμένοι σε τεράστιες δεξαμενές στο εργοστάσιο.

Στο εργοστάσιο, το οποίο διαχειρίζεται η Tokyo Electric, ή TEPCO, είχαν σημειωθεί τήξεις ραδιενεργών πυρήνων μετά τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011.

Σήμερα, ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιαπωνίας Χιρόσι Κατζιγιάμα δήλωσε πως δεν έχει ληφθεί ακόμη οποιαδήποτε απόφαση για την απόρριψη του νερού, αλλά σκοπός της κυβέρνησης είναι να ληφθεί μία γρήγορα.

«Προκειμένου να αποφύγουμε οποιεσδήποτε καθυστερήσεις στη διαδικασία της απόρριψης, πρέπει να λάβουμε γρήγορα μια απόφαση», δήλωσε συνέντευξη Τύπου.

Η εφημερίδα Asahi ανέφερε πως οποιαδήποτε απόρριψη του νερού στη θάλασσα θα χρειαστεί περίπου δύο χρόνια προετοιμασίας καθώς το ραδιενεργό νερό του εργοστασίου θα πρέπει πρώτα να περάσει από διαδικασία φιλτραρίσματος προτού μπορέσει να αραιωθεί περαιτέρω με θαλασσινό νερό και τελικά να απορριφθεί στον ωκεανό.

Το 2018, η Tokyo Electric ζήτησε δημόσια συγγνώμη επειδή τα συστήματά της διήθησης δεν είχαν απομακρύνει όλα τα επικίνδυνα υλικά από το νερό, το οποίο είχε συγκεντρωθεί από τους αγωγούς ψύξης που χρησιμοποιήθηκαν για να μην λιώσουν οι πυρήνες των καυσίμων όταν το εργοστάσιο καταστράφηκε.

Η εταιρία είπε ότι σχεδιάζει να απομακρύνει όλα τα ραδιενεργά σωματίδια από το νερό εκτός από το τρίτιο, ένα ισότοπο του υδρογόνου το οποίο είναι δύσκολο να διαχωριστεί και θεωρείται πως είναι σχετικά ακίνδυνο.

Την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωποι της ιαπωνικής αλιευτικής βιομηχανίας απηύθυναν έκκληση στην κυβέρνηση να μην επιτρέψει την απόρριψη μολυσμένου νερού από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα στη θάλασσα, λέγοντας ότι θα ακυρώσει χρόνια δουλειάς για την αποκατάσταση της φήμης της.

Η Νότια Κορέα έχει διατηρήσει μια απαγόρευση στην εισαγωγή θαλασσινών από την περιοχή της Φουκουσίμα, η οποία επιβλήθηκε μετά το πυρηνικό ατύχημα και πέρυσι είχε καλέσει στο υπουργείο Εξωτερικών έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ιαπωνικής πρεσβείας ζητώντας του να εξηγήσει πώς σχεδίαζε το Τόκιο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του νερού της Φουκουσίμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτό: The Tokyo Electric Power Company/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.