Mega-παραγγελίες πλοίων LNG για την Qatar Petroleum

Mega-παραγγελίες πλοίων LNG για την Qatar Petroleum

437
Mega-παραγγελίες πλοίων LNG για την Qatar Petroleum

Το Κατάρ αναμένεται να διατηρήσει τον τίτλο του κορυφαίου εξαγωγέα LNG στον κόσμο και την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με την Arab Petroleum Investments Corporation (Apicorp).

Η Qatar Petroleum (QP) είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος σε αξία μετοχών LNG στον κόσμο, με κυριότητα μετοχών που κυμαίνονται από 63% έως 70% στα έργα της Qatargas (52,5 εκατ. τόνοι ετήσια χωρητικότητα).

Κατά την τελευταία δεκαετία (2009-2019), η προσθήκη νέων ποσοτήτων LNG από την Αυστραλία, συνολικού ύψους περίπου 88 mtpa, ακολουθήθηκε από την αντίστοιχη προσθήκη νέας παραγωγής στις ΗΠΑ το χρονικό διάστημα 2015-2019, που προκλήθηκε εν μέρει από την αύξηση της παραγωγής του, σχετιζόμενου με το φυσικό αέριο, σχιστολιθικού πετρελαίου, προσθέτοντας πάνω από 45 mtpa παραγωγικής ικανότητας.

«Το Κατάρ αντιμετωπίζει όλο και περισσότερο τον έντονο ανταγωνισμό στις παγκόσμιες αγορές LNG, στις οποίες αναμφισβήτητα κυριαρχούσε», αναφέρει η Apicorp.

Τον Απρίλιο του 2020, η QP ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία με την κινεζική Hudong-Zhonghua Shipbuilding Group (Hudong) για «δέσμευση εκ μέρους της Hudong σημαντικού τμήματος της ναυπηγικής ικανότητας για πλοία LNG έως το 2027». Επιπλέον, τον Ιούνιο, η QP υπέγραψε συμφωνίες αξίας $19,2 δισ. με τα νοτιοκορεάτικα ναυπηγεία Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering, Hyundai Heavy Industries και Samsung Heavy Industries για τη ναυπήγηση έως και 100 νέων πλοίων LNG έως το 2027.

Οι ναυπηγικές φιλοδοξίες του Κατάρ στοχεύουν στη διευκόλυνση της εξαγωγικής δραστηριότητας LNG για το εμιράτο, τόσο εκ μέρους της QP καθώς επίσης και για την Exxon Mobil.

«Αν και αυτό από μόνο του μπορεί να θεωρηθεί η μεγαλύτερη παραγγελία πλοίων LNG στην ιστορία, οι συμφωνίες για δέσμευση της παραγωγικής ικανότητας από ορισμένα ναυπηγεία πρέπει ακόμη να ενισχυθούν», σημειώνει η Apicorp, προσθέτοντας ότι το ναυπηγικό πρόγραμμα αναμένεται να «τρέχει» μεταξύ 2023 και 2027, με την πρώτη παράδοση πλοίου να προγραμματίζεται για το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Φωτο: Yonhap/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.