Κινεζική οικονομία: Αισιοδοξία, αλλά όχι σε όλους

Κινεζική οικονομία: Αισιοδοξία, αλλά όχι σε όλους

105
Κινεζική οικονομία: Αισιοδοξία, αλλά όχι σε όλους

H κινεζική οικονομία εκτιμάται ότι έχει καταγράψει ανάπτυξη 5,2% το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Nikkei Quick News.

Η Κίνα κατάφερε σχετικά γρήγορα να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας, με την οικονομία της να επιστρέφει σε ένα είδος κανονικότητας ή/και ανάκαμψης ήδη κατά το β΄ τρίμηνο. Η έρευνα διεξήχθη με τη συμμετοχή 29 οικονομολόγων, οι οποίοι εξέφρασαν την άποψη ότι η κινεζική οικονομία ανέκαμψε μεταξύ Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε ένα εύρος 2,5-7,1%.

Ο Ricky Choi, επικεφαλής οικονομολόγος της Bank of China, εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Κίνας σημείωσε αύξηση 5,1% το γ΄ τρίμηνο, καθώς τα μέτρα για τη διαχείριση του Covid-19 έδωσαν ώθηση στην κατανάλωση και στην παραγωγή.

«Μόνο η Κίνα είναι πιθανό να επιστρέψει στα προ κορονοϊού οικονομικά επίπεδα», τονίζει από την πλευρά του ο Sean Taylor, Chief Investment Officer της DWS για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Παράλληλα, η ομάδα των οικονομολόγων εκτιμά στην έρευνα ότι φέτος το ΑΕΠ της Κίνας θα επεκταθεί κατά 2,2%, όταν οι προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ανάπτυξη 1,6%. Στο 7,8% και 5,4% είναι οι αντίστοιχες εκτιμήσεις για το 2021 και το 2022.

Την ίδια ώρα σημειώνουν ότι μια ενδεχόμενη νίκη Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου θα εντείνει τις εμπορικές ‒και όχι μόνο‒ διενέξεις ΗΠΑ-Κίνας τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ερωτηματικά βέβαια εγείρονται για τη στάση που θα κρατήσει ο Μπάιντεν απέναντι στο Πεκίνο σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος, με την πλειονότητα των οικονομολόγων να εκτιμούν ότι η Κίνα θα ευνοηθεί από μια τέτοια εξέλιξη.

Φωτό: Pxhere

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.