HΠΑ: Ποιο το μέλλον της κρουαζιέρας;

HΠΑ: Ποιο το μέλλον της κρουαζιέρας;

156
HΠΑ: Ποιο το μέλλον της κρουαζιέρας;

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ανακοίνωσαν την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου ότι επέκτειναν την απαγόρευση για ταξίδια κρουαζιέρας εντός των αμερικανικών χωρικών υδάτων έως και τις 31 Οκτωβρίου.

Αρχικά, τα CDC προέβησαν στην απαγόρευση της κρουαζιέρας στις ΗΠΑ στις 14 Μαρτίου, έπειτα από πολλά κρούσματα σε κρουαζιερόπλοια καθώς και λόγω δεκαεννέα θανάτων από κορονοϊό. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τα CDC, «οι κρουαζιέρες επιδεινώνουν την παγκόσμια εξάπλωση του Covid-19».

Μεταξύ της 1ης Μαρτίου και της 29ης Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν 3.689 πιθανά κρούσματα κορονοϊού σε κρουαζιερόπλοια που έπλεαν σε αμερικανικά χωρικά ύδατα. Μάλιστα τουλάχιστον 41 είναι οι νεκροί οι οποίοι μολύνθηκαν από τον ιό ενώ βρίσκονταν σε πλοία.

Ως εκ τούτου, ο διευθυντής των CDC, Robert Redfield, πρότεινε την επέκταση της απαγόρευσης μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021, την οποία ωστόσο απέρριψε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Mike Pence, τονίζοντας ότι η εν λόγω απαγόρευση θα ισχύσει μέχρι και την τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει πλήξει σημαντικά τους κολοσσούς της κρουαζιέρας, με τις μετοχές των Royal Caribbean, Carnival Corp. και Norwegian Cruise Line να έχουν σημειώσει πτώση κατά περίπου 50% από τις αρχές Ιανουαρίου.

Η βιομηχανία της κρουαζιέρας εργάζεται καθημερινά έτσι ώστε να προτείνει πρωτόκολλα και διαδικασίες που θα σημάνουν την επαναλειτουργία της. H Royal Caribbean και η Norwegian συνεργάζονται με πρώην αξιωματικούς των ΗΠΑ και επιδημιολόγους, προκειμένου να παρουσιάσουν στην αμερικανική κυβέρνηση πλάνο για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία της κρουαζιέρας.

Την περασμένη εβδομάδα, η εν λόγω ομάδα παρουσίασε στα CDC έκθεση 60 σελίδων με προτάσεις για τον έλεγχο των επιβατών, τη χρήση μάσκας και πολλών άλλων πρακτικών για την ασφάλεια απέναντι στον ιό. Δεδομένου ότι η πρόταση αυτή χαίρει της υποστήριξης της κυβέρνησης Τραμπ, διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για άρση της απαγόρευσης της κρουαζιέρας σε αμερικανικά χωρικά ύδατα μεταξύ Νοεμβρίου και Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Φωτό: Günther Schneider/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.