
Η δυναμική είσοδος της Ρωσίας στη μεγάλη αγορά εισαγωγών σιταριού της Αλγερίας δεν σημαίνει απαραίτητα αύξηση του ανταγωνισμού για φέτος, ωστόσο η Γαλλία και άλλες χώρες της ΕΕ ίσως αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις από το επόμενο έτος, αναφέρουν κύκλοι της αγοράς αλλά και traders.
Πρόσφατα ο κρατικός Οργανισμός Σιτηρών της Αλγερίας ήρε κάποιους περιορισμούς στις εισαγωγές, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι προμήθειες από χώρες της Μαύρης Θάλασσας.
Ωστόσο το γεγονός ότι οι τιμές ρωσικού σιταριού, το οποίο ήδη κυριαρχεί στην αγορά της Αιγύπτου, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ουσιαστικά «καθησυχάζει» τουλάχιστον προσώρας τις χώρες της ΕΕ που παραδοσιακά αποστέλλουν τα γεωργικά τους προϊόντα στην Αλγερία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γαλλία εξάγει περίπου 5 εκατ. τόνους σιταριού ετησίως στην Αλγερία, αριθμός που μεταφράζεται στο 40% των γαλλικών εξαγωγών εκτός χωρών ΕΕ.
Μπορεί η Γαλλία να αισθάνεται ότι φέτος ο ανταγωνισμός με τη Ρωσία για τις προμήθειες σιταριού στην Αλγερία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, εντούτοις το σκηνικό αναμένεται να αλλάξει από το επόμενος έτος καθώς είναι πιθανό το spread της τιμής μεταξύ γαλλικού και ρωσικού σιταριού να μειωθεί αρκετά κατά τις εκτιμήσεις αναλυτών και traders.
Ήδη οι γαλλικές εξαγωγές στην Αλγερία έχουν μειωθεί φέτος λόγω κακών συγκομιδών στη χώρα και μάλιστα δεν έχει προγραμματιστεί καμία αποστολή φορτίου σιταριού για αυτόν τον μήνα.
Ο γαλλικός όμιλος εξαγωγών γεωργικών προϊόντων Synacomex εκτιμά ότι η Γαλλία θα διατηρήσει ένα μερίδιο αγοράς της τάξης του 60% έναντι των χωρών της Μαύρης Θάλασσας στην Αλγερία εφόσον οι συγκομιδές ανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα. Βέβαια ο αριθμός είναι μικρός σε σχέση με το 90% που διατηρούσε η Γαλλία στις εισαγωγές της Αλγερίας μερικά χρόνια πριν.
Γάλλοι έμποροι βλέπουν με αισιοδοξία το μέλλον εν μέσω ανάκαμψης των γαλλικών πωλήσεων στην Δυτική Αφρική και την Κίνα και μάλιστα εκτιμούν ότι η τελευταία θα ξεπεράσει την Αλγερία ως ο κορυφαίος προορισμός για το γαλλικό σιτάρι.
Φωτό: Loren King/Pixabay
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
To 7,72% των μετοχών της Genco Shipping & Trading απέκτησε η Diana Shipping σύμφωνα με filing της πρώτης στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς. Η εταιρεία…
Την τελική έγκριση του 18ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας έδωσε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σήμερα στις Βρυξέλλες. Το 18ο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει νέα…
Έντονη είναι η ανησυχία στους κλάδους της παραγωγικής βιομηχανίας της Νότιας Κορέας. Σύμφωνα με ΜΜΕ από την ασιατική χώρα, οι ΗΠΑ απαίτησαν από τη…
Τα εννέα νέα shuttle tankers του Ομίλου Τσάκου θα ενσωματώσουν προηγμένα συστήματα ναυτικής τεχνολογίας της Kongsberg Maritime. Συγκεκριμένα, η Kongsberg Maritime επελέγη από τη…
Η παγκόσμια μετάβαση σε καύσιμα μηδενικών εκπομπών βρίσκει στην αμμωνία έναν υποσχόμενο σύμμαχο. Η ναυτιλιακή τεχνολογία εισέρχεται πλέον σε μια εποχή, με την κατασκευή…
Με τεχνολογικό επίκεντρο το προηγμένο σύστημα HiNAS Control της Avikus, η Hyundai Glovis προχωρά στην πρώτη εκτεταμένη εφαρμογή αυτόνομης ναυσιπλοΐας στον στόλο των πλοίων…
Άνοδο 5,2% καταγράφει η επιβατική κίνηση, για το α΄ εξάμηνο του 2025, στο σύνολο των αεροδρομίων της χώρας, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό…
Νέους σκοπέλους συναντά η Αίγυπτος στο μέτωπο της ενεργειακής ασφάλειας, καθώς ένας σημαντικός αριθμός φορτίων LNG που αναμένονταν τον Ιούλιο επαναπρογραμματίζονται για τον Αύγουστο.…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ