Ινδία: Πόσο πιθανή είναι μια απαγόρευση εξαγωγών σιδηρομεταλλεύματος;

Ινδία: Πόσο πιθανή είναι μια απαγόρευση εξαγωγών σιδηρομεταλλεύματος;

110

Αντιμέτωπη με μια απρόσμενη εξέλιξη βρίσκεται τους τελευταίους μήνες η βιομηχανία σιδηρομεταλλεύματος της Ινδίας. Ενώ μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου η εγχώρια παραγωγή έχει υποχωρήσει σημαντικά, οι εξαγωγές της Ινδίας κατέγραψαν αξιοσημείωτη άνοδο, με αποτέλεσμα την έλλειψη της πρώτης ύλης για τα εγχώρια χαλυβουργεία.

Πιο συγκεκριμένα, η εγχώρια παραγωγή μειώθηκε το εν λόγω διάστημα κατά 47 εκατ. τόνους, ενώ οι εξαγωγές άγγιξαν τους 22 εκατ. τόνους, καταγράφοντας αύξηση 63%.

Μάλιστα, βιομηχανικές ενώσεις, μεταξύ των οποίων οι Indian Chamber of Commerce (ICC) και All India Induction Furnaces Association (AIIFA), με επιστολή τους στον P. K. Sinha, σύμβουλο του πρωθυπουργού Μondi, ζητούν την απαγόρευση των εξαγωγών σιδηρομεταλλεύματος από τη χώρα προκειμένου να μετριαστεί το έλλειμμα στην εγχώρια αγορά.

Παράλληλα σημειώνουν ότι η μείωση της εγχώριας παραγωγής οδηγεί σε αυξήσεις των τιμών. Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι, καθώς τα χαλυβουργεία στην Ινδία αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος παραγωγής, αναπόφευκτα μεταφέρουν το κόστος αυτό στους πελάτες τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 50% της παραγωγής σιδηρομεταλλεύματος προέρχεται από μικρότερα χαλυβουργεία, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συναγωνιστούν κολοσσούς όπως η Tata Steel και η JSW Steel, ιδιαίτερα σε τόσο δύσκολες συγκυρίες όπως αυτή.

Στην κοινή επιστολή προς τον P. K. Sinha, η All India Induction Furnaces Association σημειώνει ότι η Ινδία εισήλθε δυναμικά στις εξαγωγές iron ore από πέρυσι, στην προσπάθειά της να γεφυρώσει το χάσμα από τις απώλειες στις εξαγωγικές ροές της Βραζιλίας και της Αυστραλίας.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να απαγορευτούν οι εξαγωγές iron ore από τη χώρα για την επιβίωση των μικρότερων χαλυβουργείων και την αποφυγή περικοπών θέσεων εργασίας στον κλάδο», καταλήγουν οι ενώσεις στην επιστολή τους.

Φωτό: Steffen Zahn/Pxhere

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.