Σταδιακή επανεκκίνηση της γερμανικής βιομηχανίας και οικονομίας

Σταδιακή επανεκκίνηση της γερμανικής βιομηχανίας και οικονομίας

60
Σταδιακή επανεκκίνηση της γερμανικής βιομηχανίας και οικονομίας

Μείωση της παραγωγής έως και κατά 17% φέτος αναμένει η ένωση των γερμανικών βιομηχανιών μηχανημάτων, καθώς ο τομέας πασχίζει να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις από την πανδημία και τις διεθνείς εμπορικές εντάσεις.

Οι παραγγελίες για μηχανήματα, σημαντικός κλάδος των γερμανικών εξαγωγών, μειώθηκαν κατά 16% τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ η παραγωγή μειώθηκε κατά 14%, σημείωσε η ένωση VDMA σε ανακοίνωσή της, όπου αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις της πανδημίας, του προστατευτισμού στο διεθνές εμπόριο και των αλλαγών που επηρεάζουν την αυτοκινητοβιομηχανία ‒ έναν βασικό πελάτη του κλάδου.

Τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν έδειξαν ότι οι συνολικές εξαγωγές της Γερμανίας αυξήθηκαν κατά 4,7% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για τον τρίτο συνεχόμενο μήνα που οι εξαγωγές της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης παρουσιάζουν βελτίωση, μετά τις μεγάλες απώλειες εξαιτίας του lockdown, αλλά με πολύ μικρότερη αύξηση σε σχέση με το 14,9% που παρατηρήθηκε τον Ιούνιο. Σε ετήσια βάση, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 11%.

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι αυξήσεις στις παραγγελίες των γερμανικών εργοστασίων και στη βιομηχανική παραγωγή επιβραδύνθηκαν επίσης τον Ιούλιο.

Η κυβέρνηση του Βερολίνου δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η οικονομία αποδίδει καλύτερα από το αναμενόμενο μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στη χώρα, τα οποία θεωρούνται χαλαρότερα από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Γερμανία προβλέπει ότι η οικονομία της θα συρρικνωθεί κατά 5,8% φέτος, μια κάπως πιο αισιόδοξη προοπτική από το 6,3% που προέβλεπε στα τέλη Απριλίου.

Φωτό: Jonas Tebbe/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.