
Η Σιγκαπούρη, το Ελσίνκι και η Ζυρίχη βρέθηκαν στην κορυφή του δείκτη της λίστας των «έξυπνων» πόλεων ανάμεσα σε 109 πόλεις, σε μια χρονιά κατά την οποία σημειώθηκε μείωση στην απόδοση πολλών ευρωπαϊκών πόλεων, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19 και του συνολικού τους αντίκτυπου στη ζωή των Ευρωπαίων κατοίκων.
Το Διεθνές Ινστιτούτο Ανάπτυξης Διαχείρισης (IMD) με έδρα την Ελβετία, το οποίο δημοσιεύει τον δείκτη Smart City Index, πραγματοποίησε έρευνα σε περισσότερους από 13.000 ανθρώπους σε 109 πόλεις, εστιάζοντας στον τρόπο με τον οποίο αντιλήφθηκαν τον αντίκτυπο της τεχνολογίας σε πέντε τομείς: υγεία και ασφάλεια, κινητικότητα, δραστηριότητες, ευκαιρίες και διακυβέρνηση.
«Φυσικά είναι πολύ νωρίς για να αντλήσουμε διδάγματα από τον κορονοϊό. Ωστόσο, είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία, όπου η υγειονομική κρίση εξακολουθεί να είναι μαζί μας, ενώ η οικονομική και κοινωνική κρίση που θα συνεπάγεται δεν έχει ξεκινήσει. Ο φετινός Smart City Index υποδηλώνει ότι οι πόλεις που κατάφεραν να συνδυάσουν τεχνολογίες, ηγεσία και μια ισχυρή κουλτούρα «living and acting together» είναι σε θέση να αντέχουν καλύτερα τις δυσκολίες εξαιτίας των συνεπειών τέτοιων κρίσεων», ανέφερε ο Bruno Lanvin, πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Smart City του IMD.
«Οι “έξυπνες” πόλεις του κόσμου δεν υιοθετούν απλώς νέα τεχνολογία, διασφαλίζουν ότι βελτιώνει πραγματικά τη ζωή των πολιτών», δήλωσε ο Arturo Bris του IMD.
Η Αθήνα βρέθηκε στην 99η θέση, χάνοντας 4 θέσεις σε σχέση με το 2019, ενώ η Ρώμη είναι η μόνη ευρωπαϊκή πόλη που βρέθηκε πίσω από την Αθήνα, καθώς η ιταλική πρωτεύουσα επλήγη σοβαρά από την πανδημία.
Μεταξύ των πρώτων δέκα πόλεων συγκαταλέγονται το Όκλαντ, το Όσλο, η Κοπεγχάγη, η Γενεύη, η Ταϊπέι, το Άμστερνταμ και η Νέα Υόρκη, ενώ η Αμπούτζα, το Ναϊρόμπι και το Λάγος βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της λίστας.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η οικογένεια του αείμνηστου Κωνσταντίνου Ι. Λύρα προέβη σε δύο σημαντικές δωρεές προς τον Δήμο Οινουσσών. Συγκεκριμένα, οι δωρητές διαθέτουν δύο ακίνητα σε κεντρικά…
Την ευκαιρία να συμμετάσχει στην 83η συνεδρίαση της Marine Environment Protection Committee (MEPC) του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), είχε η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος…
Το Κίεβο είναι έτοιμο να υπογράψει συμφωνία για τα ορυκτά με την Ουάσινγκον και αυτό ενδέχεται να γίνει αργότερα σήμερα, σύμφωνα με πηγές. «Νομίζω…
Το φράγμα των 6.500 πλοίων έσπασε ο στόλος των containerships, με τη μεταφορική του ικανότητα να ξεπερνά τα 31,1 εκατ. TEUs. Tην ίδια ώρα,…
Με την εστίαση του Ντόναλντ Τραμπ στα ορυκτά καύσιμα, και δη στο πετρέλαιο, οι κολοσσοί ενέργειας των ΗΠΑ δρομολογούν νέες επενδύσεις διεθνούς κλίμακας. Ειδικότερα,…
Η πρόωση υποβοηθούμενη από τον άνεμο, σε συνδυασμό με 100% βιοκαύσιμο, μειώνει σημαντικά το ανθρακικό αποτύπωμα. Χάρη στην εφαρμογή αυτών των τεχνολογιών αιχμής, το…
Η εποχικότητα συχνά επιδρά ποικιλοτρόπως στις επιδόσεις της ναυλαγοράς των bulk carriers. Ειδικότερα, το διάστημα Απριλίου-Μαΐου συνιστά μια μεταβατική περίοδο για την αγορά, η…
Πτώση 12% στις τιμές βασικών εμπορευμάτων το 2025 και ένα επιπλέον 5% για το 2026 βλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα εν μέσω εξασθένησης της οικονομικής…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ