Διαλύσεις πλοίων: H Νότια Αφρική εισέρχεται δυναμικά στο παιχνίδι

Διαλύσεις πλοίων: H Νότια Αφρική εισέρχεται δυναμικά στο παιχνίδι

176
Διαλύσεις πλοίων: H Νότια Αφρική εισέρχεται δυναμικά στο παιχνίδι

Τα σχέδια για τη δημιουργία εγκατάστασης διαλύσεων πλοίων με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους ανακοίνωσε το South African Development Agency. Η ανάπτυξη μιας τέτοιας εγκατάστασης βρίσκεται στα πλάνα αρκετών πολιτικών της Νότιας Αφρικής από το 2011 και φαίνεται πως η ιδέα κάνει την επανεμφάνισή της.

Η πλειονότητα των πλοίων κατευθύνονται σε μονάδες του Μπανγκλαντές, της Ινδίας και του Πακιστάν, όπου οι προδιαγραφές ασφαλείας βρίσκονται συχνά στο στόχαστρο, εγείροντας ανησυχίες για την υγεία των εργαζομένων αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος. Σημειώνεται πως, παρά το γεγονός ότι ορισμένα διαλυτήρια στις προαναφερθείσες χώρες έχουν πιστοποιηθεί υπό τη Σύμβαση του Χονγκ Κονγκ, εντούτοις δεν έχουν λάβει τις σχετικές εγκρίσεις από Ευρωπαίους νομοθέτες υπό το EU Ship Recycling Regulation (SRR), το οποίο απαιτεί από διαχειριστές πλοίων με ευρωπαϊκή σημαία να επιλέγουν από μια συγκεκριμένη λίστα πιστοποιημένων διαλυτηρίων.

Σε αντίθεση με τον παραδοσιακό τρόπο διάλυσης που εφαρμόζουν τα διαλυτήρια της Ασίας, ο οποίος περιλαμβάνει το beaching, τα πλοία θα μεταφέρονται σε ειδικές εγκαταστάσεις για την διάλυση και ανακύκλωσή τους. Μέσω του εν λόγω συστήματος, περισσότερα από ένα πλοία θα μπορούν να μεταφέρονται στις ειδικές αυτές γιάρδες κάθε φορά.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, η νέα εγκατάσταση για την περιβαλλοντικά φιλικότερη διάλυση των πλοίων στη Νότια Αφρική θα φέρει την ονομασία «34South» και θα διευκολύνει τα πλοία που επιχειρούν πέριξ του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, χωρίς να χρειάζεται να διασχίσουν τη Διώρυγα του Σουέζ.

Η «34South» χαίρει της υποστήριξης της Industrial Development Corporation (IDC) της Νότιας Αφρικής.

Η εγκατάσταση θα βρίσκεται στη Δυτική Ακτή της Νότιας Αφρικής και συγκεκριμένα στο Saldanha Bay Industrial Development Zone.

Φωτό: Tom Fisk/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.