
Στις 8 Ιανουαρίου 1749 το φορτηγό πλοίο της Ολλανδικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών απέπλευσε από το νησί Τέξελ με προορισμό την Μπατάβια (στη σημερινή Ινδονησία). Είχε κατασκευαστεί για τη μεταφορά από την Ολλανδία προς τις αποικίες της νοτιοανατολικής Ασίας όπλων και δομικών υλικών για το κτίσιμο φρουρίων, αλλά και νομισμάτων για την αγορά μπαχαρικών, υφασμάτων και ειδών από πορσελάνη. Στο παρθενικό του λοιπόν ταξίδι, και μετά από δύο αποτυχημένες απόπειρες απόπλου, το Άμστερνταμ ήταν φορτωμένο με κανόνια, υλικά γραφής, οικιακά είδη και 27 σεντούκια με ασημένια νομίσματα, μία πραγματική περιουσία με τα σημερινά δεδομένα!
Ο 33χρονος καπετάνιος του Willem Klump είχε υπό τις διαταγές του ένα πλήρωμα 203 ανδρών, ενώ στο πλοίο επέβαιναν επιπλέον 127 στρατιώτες. Δυστυχώς, στις αγγλικές ακτές ήρθε αντιμέτωπο με μια ισχυρή καταιγίδα, ενώ επιδημία εξαπλώθηκε στο πλήρωμα και ξέσπασε ανταρσία. Τελικά, έσπασε το πηδάλιο και το πλοίο, ουσιαστικά ακυβέρνητο, βυθίστηκε στη λάσπη και στην άμμο στον κόλπο του Bulverhythe, μόλις 18 ημέρες μετά τον απόπλου του.
Το Άμστερνταμ ανακαλύφθηκε το 1969, όταν τα νερά τραβήχτηκαν λόγω της άμπωτης. Θεωρείται από τα καλύτερα διατηρημένα ναυάγια και παρείχε σημαντικές πληροφορίες στους ερευνητές για την ναυτιλιακή τεχνολογία του 18ου αιώνα. Ορισμένα από τα ευρήματα εκτίθενται στο Μουσείο Ναυαγίων στο Χέιστινγκς του Ανατολικού Σάσεξ, ενώ η άγκυρά του στο St. KatharineDocks του Λονδίνου. Την δεκαετία του ’80 έγιναν σκέψεις για την ανέλκυση και την αποκατάσταση του πλοίου από την ολλανδική κυβέρνηση, καθώς η λάσπη το έχει διατηρήσει σε εξαιρετική κατάσταση, ενώ μέρος του φορτίου παραμένει στο εσωτερικό του. Ωστόσο, το εγχείρημα κόστιζε υπερβολικά και έτσι η ιδέα εγκαταλείφθηκε.
Η ιστορία του πλοίου όμως δεν τελειώνει εδώ. Από το 1985 έως το 1990, 300 εθελοντές κατασκεύασαν από ξύλο iroko ένα αντίγραφο του Άμστερνταμ χρησιμοποιώντας σύγχρονα εργαλεία, αλλά και εργαλεία του 18ου αιώνα.
Σήμερα το αντίγραφο βρίσκεται στο ναυπηγείο Damen απ’ όπου και οι εντυπωσιακές φωτογραφίες και ετοιμάζεται να ανακαινιστεί, ώστε στις αρχές της επόμενης χρονιάς να συναντήσει τους επισκέπτες του Ολλανδικού Ναυτικού Μουσείου.
Φωτό: www.damenshiprepair.com
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η Bureau Veritas Marine & Offshore (BV) πραγματοποίησε με επιτυχία την 38η συνάντηση της Ελληνικής Ναυτιλιακής Τεχνικής Επιτροπής στην Αθήνα στις 24 Ιουνίου, επιβεβαιώνοντας…
Το European Shortsea Network, εκπροσωπούμενο από τον Πρόεδρο Χαράλαμπο Σημαντώνη, συμμετείχε στον Στρατηγικό Διάλογο υψηλού επιπέδου για τη Ναυτιλιακή Βιομηχανική Στρατηγική της ΕΕ (strategic…
Πτώση καταγράφουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, την Παρασκευή 4 Ιουλίου, στον απόηχο της δέσμευσης του Ιράν ότι θα τηρήσει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης…
Σε μια περίοδο που η ναυτιλία διασχίζει ολοένα και πιο ασταθή γεωπολιτικά ύδατα, η ΔΟΜ (Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων Μεταφορών-ITF), εξέφρασε την ανησυχία της στην…
Περίπου 1.000 πτήσεις ματαιώθηκαν κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, στη Γαλλία την Παρασκευή 4 Ιουλίου. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι…
Η αξιοποίηση μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας (Uncrewed Surface Vessels – USVs) και τηλεχειριζόμενων υποβρύχιων οχημάτων (Remotely Operated Vehicles – ROVs) ανοίγει νέους ορίζοντες στην…
Καθώς οι ανησυχίες για την επέκταση του «σκιώδους» στόλου εντείνονται σε διεθνές επίπεδο, το Βερολίνο σκληραίνει τη στάση του απέναντι στα δεξαμενόπλοια που διέρχονται…
Έντονη κατεγράφη η δραστηριότητα των Ελλήνων πλοιοκτητών στις παραγγελίες πλοίων την περασμένη εβδομάδα, με τέσσερις εταιρείες να βρίσκονται στο επίκεντρο. Συγκεκριμένα, βάσει πρόσφατης έκθεσης…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ