Η Λατινική Αμερική, πρωτοπόρος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η Λατινική Αμερική, πρωτοπόρος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

139
Η Λατινική Αμερική, πρωτοπόρος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Σε «πράσινη» υπερδύναμη φαίνεται να μετατρέπεται η Λατινική Αμερική, καθώς ο κλάδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειάς της αναμένεται να σημειώσει σημαντική ανάπτυξη στο εγγύς μέλλον.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η αναλύτρια εταιρεία Rystad Energy, η υφιστάμενη παραγωγική ικανότητα 49 gigawatt (GW) ανανεώσιμης ενέργειας εκτιμάται ότι θα έχει φτάσει τα 123 GW έως το 2025, με Βραζιλία, Μεξικό, Χιλή, Κολομβία και Αργεντινή να συμβάλλουν περισσότερο στην εν λόγω ανάπτυξη.

Οι χαμηλές τιμές, σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα των κατάλληλων υποδομών, αυξάνουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των πέντε προαναφερθεισών χωρών, ενώ δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την υλοποίηση εγχειρημάτων μεγάλης κλίμακας.

Ήδη από το 2018 οι υποδομές αιολικής και ηλιακής ενέργειας με παραγωγική ικανότητα 50-300 MW κυριαρχούν στην αγορά. Η Rystad Energy εκτιμά ότι τα projects ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μεγάλης ισχύος ηλεκτροπαραγωγής θα συνεχίσουν να έχουν απήχηση,

ενώ θα εκπροσωπούν το 70% των συνολικών assets αιολικής και ηλιακής ενέργειας ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής έως το 2025.

Η πλειονότητα των δέκα κορυφαίων εταιρειών με τη μεγαλύτερη παραγωγική ικανότητα στη Λατινική Αμερική προέρχεται από την Ευρώπη, με τις Enel, Iberdrola, EDF και Engie να βρίσκονται στο top 5. Οι εταιρείες αυτές έχουν κυριαρχήσει στις διαγωνιστικές διαδικασίες υποδομών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Λατινική Αμερική, ειδικά στη Βραζιλία, στο Μεξικό και στη Χιλή.

Μέχρι στιγμής, η μονάδα ηλιακής ενέργειας Villanueva στο Μεξικό, η οποία ανήκει στην Enel, αποτελεί τη μεγαλύτερη της Λατινικής Αμερικής, με παραγωγική ικανότητα 828 MW. Ωστόσο, αναμένεται να χάσει την πρωτιά από τη μονάδα Minas Gerais στη Βραζιλία, η οποία ανήκει στην Aurora Energias.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.