Κίνα: Εντατικοποίηση των ελέγχων στα λιμάνια

Κίνα: Εντατικοποίηση των ελέγχων στα λιμάνια

118
Κίνα: Εντατικοποίηση των ελέγχων στα λιμάνια

Σε ραγδαία εντατικοποίηση των ελέγχων στα εισαγόμενα κατεψυγμένα τρόφιμα προβαίνουν οι κινεζικές αρχές, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι τα εισαγόμενα στη χώρα τρόφιμα δεν περιέχουν ίχνη του ιού SARS-CoV-2.

Η νέα κυβερνητική απόφαση ελήφθη την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, κατόπιν ακαδημαϊκής μελέτης, η οποία απέδειξε πως ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε κατεψυγμένα τρόφιμα για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες στους 4°C (θερμοκρασία στην οποία συντηρούνται τα περισσότερα κατεψυγμένα τρόφιμα κατά τη μεταφορά τους με πλοία).

Η εν λόγω μελέτη διεξήχθη από κοινού από το South China Agricultural University και το Guangdong Academy of Agricultural Sciences. Η αρχή τελωνείων της χώρας ανακοίνωσε ότι, εάν σε ελέγχους που πραγματοποιούνται στα κατεψυγμένα προϊόντα ανιχνευτεί ο ιός παραπάνω από μία φορά, τότε οι εξαγωγείς τους θα απαγορεύεται να εξάγουν τα προϊόντα τους στη χώρα για μία εβδομάδα.

23016072
Roman Pilipey/AΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η αρχή τελωνείων της Κίνας, τον τελευταίο χρόνο έχουν εντοπιστεί παραβιάσεις των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων, από τουλάχιστον 76 εξαγωγείς κρέατος, ψαριών, γαλακτοκομικών και κατεψυγμένων φρούτων.

Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο η τελωνειακή αρχή της Κίνας προέβη σε απαγόρευση των εισαγωγών γαρίδας από τρεις εταιρείες με έδρα το Εκουαδόρ, κατόπιν ανίχνευσης του ιού στα τρόφιμα. Οι εν λόγω απαγορεύσεις έχουν πλέον αρθεί.

Αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι η εξάπλωση του ιού δεν είναι δυνατή μέσω των τροφίμων, οι ολοένα αυξανόμενοι και αυστηρότεροι έλεγχοι έχουν πυροδοτήσει την αύξηση του λαθρεμπορίου κατεψυγμένων τροφίμων στην Κίνα. Η αστυνομία της κινεζικής πόλης Shenzhen αναφέρει ότι, από τον Ιούλιο, έχει διαχειριστεί υποθέσεις που περιλαμβάνουν περισσότερους από 500 τόνους λαθραίων κατεψυγμένων τροφίμων.

Φωτό: Michael Reynolds/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.