Κυκλώνας «Ιανός»: Σε ποιες θάλασσες και ακτές θα χτυπήσει

Κυκλώνας «Ιανός»: Σε ποιες θάλασσες και ακτές θα χτυπήσει

288
Κυκλώνας «Ιανός»: Σε ποιες θάλασσες και ακτές θα χτυπήσει

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η τηλεδιάσκεψη που είχε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς με τους περιφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων που κηρύχθηκαν σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας.

Η τηλεδιάσκεψη εντάσσεται στον συνεχή συντονισμό και ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Όπως έγινε γνωστό από την ΓΓΠΠ συζητήθηκαν εκτενώς θέματα προετοιμασίας για την κακοκαιρία που έρχεται, σε τοπικό επίπεδο και παράλληλα, ο υφυπουργός ζήτησε από τους περιφερειάρχες να επικοινωνούν άμεσα με την Πολιτική Προστασία για την παροχή οποιασδήποτε συνδρομής.

Οι συσκέψεις και επαφές θα γίνονται τακτικά, κάθε έξι ώρες ή και ενδιάμεσα, αν χρειαστεί.

Σημειώνεται ότι οι περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας με εντολή Ν. Χαρδαλιά και απόφαση του ΓΓ Βασίλη Παπαγεωργίου είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, καθώς και Ζακύνθου.

Όπως επισημαίνεται από την ΓΓΠΠ η εν λόγω κήρυξη αποσκοπεί στην άμεση αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν στις παραπάνω περιοχές από την εκδήλωση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Ναυτικά Χρονικά συνομίλησαν με τον δρ Νίκο Μαζαράκη, καθηγητή Ναυτικής Μετεωρολογίας και Client Relations and General Office Manager της StormGeo Greece A.S., ο οποίος σημείωσε τα εξής:

«Οι κάτοικοι της Ηλείας και της Δυτικής Μεσσηνίας που διαμένουν σε περιοχές πλησίον του παραλιακού μετώπου θα πρέπει να είναι έτοιμοι για ακραία καιρικά φαινόμενα αναφορικά με την ένταση του ανέμου η οποία μπορεί να ξεπεράσει τα 120 Km/h και τον κυματισμό. Σπιάτζα, Κουρούτα και Κατάκολο θα βρεθούν στο επίκεντρο των ακραίων καιρικών φαινομένων σύμφωνα με το Παγκόσμιο Αμερικάνικο Μοντέλο.

Το μόνο παρήγορο είναι ότι η τροχιά του χαμηλού στο Ευρωπαϊκό μοντέλο είναι πιο βόρεια προς Κεφαλλονιά, κάτι που αν επαληθευτεί, σημαίνει ελαφρώς ηπιότερα φαινόμενα στις προαναφερθείσες περιοχές. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα χειρότερα.

Εμπορικά πλοία που θα πλεύσουν τις επόμενες ώρες έως και την Κυριακή από το Κεντρικό Ιόνιο και νοτιότερα έως και τις ακτές της Λιβύης θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικά και να προετοιμαστούν για υψηλό κυματισμό ακόμα και σε περιοχές μακρυά από το κέντρο του Ιανού».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.