Αεροπορική κίνηση: Εκτιμήσεις για σημαντική πτώση στην Ευρώπη

Αεροπορική κίνηση: Εκτιμήσεις για σημαντική πτώση στην Ευρώπη

72
Αεροπορική κίνηση: Εκτιμήσεις για σημαντική πτώση στην Ευρώπη

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες αναδεικνύεται η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής αεροπορικής βιομηχανίας μετά τη νέα αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στη Γηραιά Ήπειρο.

Πρόσφατες εκτιμήσεις της Eurocontrol, του οργανισμού που εποπτεύει το δίκτυο εναέριας κυκλοφορίας, κάνουν λόγο για μείωση των αεροπορικών πτήσεων κατά 55% φέτος σε σχέση με πέρυσι στην Ευρώπη. Ο αριθμός αυτός μεταφράζεται σε πτώση 6 εκατ. πτήσεων ή περαιτέρω μείωση 1 εκατ. πτήσεων σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες εκτιμήσεις της Eurocontrol.

«Κάνουμε βήματα προς τα πίσω, και αυτό είναι ανησυχητικό για όλη τη βιομηχανία. Υπάρχει έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών για το πώς θα διαχειριστούν τα αεροπορικά ταξίδια και, παρά τις κατευθυντήριες γραμμές από EASA και ECDC, υπάρχει σύγχυση και χαμηλή αυτοπεποίθηση για πτήσεις από το επιβατικό κοινό», τόνισε ο γενικός διευθυντής της Eurocontrol, Ίμον Μπρέναν.

Από τα μέσα Αυγούστου, πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιβάλει περιορισμούς στις μετακινήσεις και άλλα μέτρα προς περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού, τα οποία είναι σε συμφωνία με τα υγειονομικά δεδομένα της εκάστοτε χώρας. Μάλιστα η επιβολή αυτών των μέτρων γίνεται κυριολεκτικά «την τελευταία στιγμή», με αποτέλεσμα οι επιβάτες να μην προβαίνουν σε κρατήσεις και ως εκ τούτου η ζήτηση να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα. Έως τις 13 Σεπτεμβρίου, η αεροπορική κίνηση ήταν μειωμένη κατά 53% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Eurocontrol.

Με βάση το «Current Status» σενάριο, εντός του 2020 θα υπάρξει μια «τρύπα» 140 δισ. ευρώ στα έσοδα των αεροπορικών εταιρειών, των αεροδρομίων και των εταιρειών παροχής υπηρεσιών του ευρύτερου κλάδου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.